Четири европейски страни захлопнаха вратата пред руснаците с шенгенски визи

OFFNews 19 септември 2022 в 10:16 8971 1

паспорт

Снимка Архив

Руски паспорт.

Четири европейски страни - Естония, Латвия, Литва и Полша, спряха да допускат руски граждани с шенгенски визи, независимо коя държава ги е издала, тъй като смятат, че пътуването им представлява заплаха за сигурността на зялото шенгенско пространство. Забраната засяга туристите, както притежателите на визи издадени с цел спортни състезания и културни мероприятия. 

Разпоредбата влезе в сила от нощта на 18 срещу 19 септември.

Пътуването до ЕС е привилегия, а не човешко право. И не може гражданите на страна агресор да се ползват от такива привилегии, докато в Украйна се измъчват хора - това е общата позиция на балтийските държави и Полша.

Четирите правителства се насочиха към по-строги мерки, за разлика от други държави от ЕС, които решиха само да преустановят опростения визов режим с Русия, напомня УНИАН. Естония отбеляза, че над 70% от руснаците подкрепят пълномащабното нахлуване в Украйна, така че налагането на ограничения за влизане за тях е преди всичко въпрос на сигурност.

Естония бе първата в ЕС, която наложи нови визови санкции на руски граждани, като затвори границата си за руснаци с валидни шенгенски визи, които им бе издала преди това. Забраната не важи за роднини на руснаци имащи гражданство и право на постоянно пребиваване, роднините им, притежателите на работни и учебни визи, дипломати и шофьори.

На 12 септември 2022 г. влезе в сила решението на Съвета на Европейския съюз за пълно прекратяване на споразумението за опростен визов режим с Руската федерация.

Латвия, Литва, Естония, Полша, Чешката република, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия спряха да приемат руснаци с туристически визи и оставиха право само на определени категории визи, включително хуманитарни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

19.09 2022 в 12:01

Нямат мутра за минпред, нямат фу-рашка за 'реzидент, нямат и толкова прост електорат и правят това, което всеки нормален човек ще направи-вдигат си ограда срещу терористи. А ние тук ги каним на шести септември...ей гиди продажни твари русофилски, рубладжийски!
 
X

Да помогнем на украинските деца!