Чехия разкри руски агент във външното си министерство

OFFNews 16 септември 2022 в 11:49 2232 1

знаме

Снимка ua.depositphotos.com

Шпионаж.

Чешката служба за информация и сигурност разкри, че руското външно разузнаване е внедрило шпионин в Министерството на външните работи на страната, съобщи чешкото издание Deník N, цитирано от УНИАН.

Това бе потвърдено и от премиера Петр Фиала и министъра на външните работи Ян Липавски, които обясняват, че руският агент е предавал секретна информация на Москва. По думите на Липавски служителят е уволнен, но министърът отказа да разкрие подробности.

Преди няколко години контраразузнаването разбира, че руснаците имат свой източник на поверителна информация в чешкото МВнР, успява да установи кой е той и започва да го следи в продължение на години. През първата половина на 2022 г. го докладва на ръководството на страната.

Според един от източниците на Deník N руските тайни служби са вербували мъжа, "използвайки страстта му към жените и парите". Той е имал достъп до строго секретни документи. Освен това е работил в министерството повече от 20 г., както в централата в Чехия, така и в чужбина.

Засега не е ясно дали той може да бъде подведен под наказателна отговорност, тъй като според чешкото законодателство, ако само тайните служби, без участието на полицията извършват наблюдение, събраните доказателства не могат да бъдат използвани в съда.

Преди време бе съобщено, че двама високопоставени служители от германското Федерално министерство на икономиката, заемащи ключови позиции в енергийния сектор, са заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови