Британски депутати искат легализиране на марихуаната

ОFFNews 21 ноември 2016 в 11:37 5383 4

Междупартийна група от британски депутати иска легализиране на марихуаната във Великобритания, предава Sky News.

Високопоставени представители на Либералните демократи, наред с лейбъристи и консерватори, подкрепят доклад, според който Обединеното кралство трябва да последва примера на САЩ, където осем щата вече легализираха употребата на канабис. 

Според доклада на института "Адам Смит" и списание "Волтфейс" легализацията може да вкара в държавната хазна над 1 млрд. британски лири годишно под формата на данъци. Като друго предимство на премахването на ограниченията е намаляването на броя на затворниците, което от своя страна ще спести милиони на данъкоплатците. 

"Британските политици трябва отворят очите си за случващото се в останалата част на света. Забраната на канабиса е изместена от вълна от  обществено мнение и заместена с отговорна легална регулация. Сега е моментът министрите да започнат да пишат правилата", казва бившият вицепремиер Ник Крег. 

Срещу настоящите ограничения се обявяват и други депутати, които твърдят, че забраната подтиква пушещите да се замесват с криминални групировки при закупуването, които могат да подтикнат и към употреба на тежки наркотици.
Друг аргумент е, че легализирането ще разбие привличането към марихуаната, на която сега се гледа като на забранен плод.

Още през март Норман Лам от Либералните демократи предложи законопроект за легализация и и регулация на марихуаната. Група от всички парламентарно представени партии пък застана зад идеята позволяване за медицински цели.  Срещу предложения има силно лоби, включващо и лекари, които твърдят, че растението има редица странични ефекти като въздействие върху настроението, нарушаване на паметта и мотивацията. 

  





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови