Бойци на Ислямска държава са задържани в Турция. Подготвяли атаки срещу джамии и църкви

OFFNews 29 декември 2023 в 13:50 1991 0

Полиция

Снимка GettyImages

Арестувани са трима ръководители на "Ислямска държава" (ИДИЛ) и други 29 души, заподозрени в подготовка на атаки срещу синагоги, църкви, както и срещу посолството на Ирак в Турция. Те са задържани от служители на Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) и Дирекцията за сигурността. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в социалната платформа Х. 

Държавната телевизия ТРТ Хабер съобщава, че операциите са били проведени в девет окръга на страната, сред които са Истанбул и Анкара. Така наречените "командири", за които се съобщава, че са чужди граждани с арабски фамилни имена, са направили признания за подготовката на атаките.

По време на разпитите, задържаните са разкрили подробности за структурата и дейността на ИДИЛ в Турция и Сирия.

Али Йерликая посочи, че са иззети цифрови материали, свързани с дейността на организацията, като отбеляза, че за последните шест месеца в страната са проведени близо 730 операции срещу "Ислямска държава", по време на които са неутрализирани 98 терористи и са арестувани 1254 души.

Турските власти използват термина "неутрализиране", за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.

Арестите идват седмица, след като по време на акция за проверка на сигурността, свързана с новогодишните празници, полицията арестува 304 членове на Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика