Белият дом: Ще признаем ЧВК ''Вагнер груп'' за международна терористична организация

OFFNews 20 януари 2023 в 21:32 5040 11

Снимка Эхо Москвы

През последната година ЧВК "Вагнер" е разширила дейността си в Африка.

Министерството на финансите на САЩ официално ще признае частната военна компания „Вагнер Груп“ за международна престъпна организация, а през следващата седмица ще обявим допълнителни санкции срещу групата, обяви координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитиран от CNN.

Кърби представи и снимки, доказващи прехвърлянето на въоръжение от Северна Корея към групата „Вагнер“. Сателитните снимки показват руски ешелони пътуващи от Русия към Северна Корея и обратно, като САЩ предполагат, че режимът на Ким е доставил ракети за наемниците от „Вагнер“

„Групата Вагнер се превръща в алтернативен силов център на руската армия и други руски министерства... ние оценяваме, че е вероятно да има нарастващо напрежение между руски официални лица и г-н Пригожин“, каза Кърби по време на пресконференция в Белия дом. „Трансферите на оръжия от Северна Корея са в пряко нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН“, каза Кърби, добавяйки, че САЩ са споделили своите разузнавателни данни с експертната група от специалисти на Комитета за санкции на Съвета за сигурност срещу КНДР.

По-рано днес външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска „Вагнер“ да бъде включена в списъка на терористичните организации както за всички свои зверства в Украйна, но и заради многобройните престъпления в Африка. „Подкрепяме африканските народи, които гледат на вагнеровци като на източник на заплаха. Заедно можем и ще спрем руския тероризъм“, написа в Туитър Кулеба“

Отново в петък световните медии съобщават за космически печалби на „Вагнер“ в Централно-африканската република. Според „Политико“ печалбите от ЦАР може да достигнат 1 милиард долара и да послужат за финансиране на руската агресия срещу Украйна. През последната година воюващата в Украйна група е увеличила и мащаба на своята дейност в ЦАР. Срещу печалбата от добива на метали и благородни камъни, „Вагнер“ може да финансира нови наемници и покупки на оръжие“, пише Политико.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

11

поп Дръвчо

21.01 2023 в 12:32

Ъъъъ... с всички основателни упреци към Блекуотър, има една фундаментална разлика - дейността и е законово регулирана, вкл. екстериториално, а служителите там не са по определение държавни изменници.

Щото по сега действащите закони в Русия на редовите Вагнеровци се полагат по 10-20 години, а на Пригожин - "висшая мера".

2073

10

Johnny B Goode

21.01 2023 в 11:59

БармаЛейката, ти ли си застъпил на смяна след Пернишкия винкел?
Я кажи сега какво стана с котела, завря ли? Сармичката изядохте ли я заедо с орките? Накъде отлетя Великата Самолетна Армада?

2073

9

Johnny B Goode

21.01 2023 в 11:57

Ей, цял живот до дълбока пенсионна възраст пишат по форумите нЕкои хора и не могат да го научат този пълен член кога се използва.

4738

8

Того

21.01 2023 в 11:57

До white trash Бармалей:
Того е японски адмирал, а какво точно е направил с третия по големина флот в 1905 г. и сам можеш да провериш в интернет, ако можеш де...

4738

6

Того

21.01 2023 в 06:55

Светът най-сетне прогледна за руския тероризъм по планетата. Най-голямата терористична държава на Земята е Русия, където мине след нея остава само разруха и смърт.

2550

5

alfakentavur

21.01 2023 в 06:36

Ти няма ли да кажеш нещо за твояТ аналог азияатлантик?

8053

2

DARTH VADER

20.01 2023 в 22:33

ЖЕНЯТА ЩЕ СИ ИДЕ,ПО СЪЩИЯ НАЧИН,КАТО БЪЛГАРСКИЯ СИ АДАШ...

САМО ЧЕ,НЯМА ДА Е ПРЕД БАНЯТА В СИТНЯКОВО,А ДРУГАДЕ...

СКОРО ЩЕ ИМА СНИМКИ
 
X

Да помогнем на украинските деца!