Белият дом: Северна Корея тайно доставя боеприпаси на Русия

OFFNews 02 ноември 2022 в 21:50 1620 1

Джон Кърби

Снимка Getty Images

Джон Кърби

Белият дом обвини Северна Корея, че тайно изпраща "значителен брой" артилерийски снаряди на Русия, подкрепяйки нейното нахлуване в Украйна, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон смята, че КНДР "се опитва да направи така, че да изглежда, че (снаряди)те се изпращат в страни от Близкия Изток или Северна Африка", визирайки произведените в Северна Корея боеприпаси. Той отказа да предостави конкретни данни за количествата, които биват изпращани в подкрепа на руските сили.

Северна Корея "тайно доставя" боеприпаси на Русия, но ние "все още наблюдаваме тези действия, за да определим дали доставките действително са получени", заяви Кърби.

Вашингтон не уточни методите на транспортиране, нито дали САЩ или други държави ще опитат да спрат тези доставки.

Белият дом разкри новите сведения близо два месеца, след като заяви, че служители на американското разузнаване са установили, че руското министерство на отбраната е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея за продължаващата война в Украйна.

"Не вярваме, че те са в такова количество, че да променят развоя на войната или осезаемо да променят динамиката на изток или на юг", където се водят едни от най-тежките сражения в Украйна, заяви Кърби, омаловажавайки значението на севернокорейските доставки.

Констатацията идва, след като през август администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че руските военни са получили доставка на стотици дронове, произведени в Иран, които да използват на бойното поле в Украйна.

Администрацията на Байдън заяви, че Иран също така е изпратил военен персонал в анексирания от Москва Кримски полуостров, за да предостави техническа помощ на руснаците при експлоатацията на безпилотните летателни апарати. Ирански официални лица отричат да са предоставяли безпилотни апарати или друг вид подкрепа на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови