Банки, медии и заводи под ударите на нови санкции: ЕС прие шестия пакет, САЩ разшири черния си списък

OFFNews 03 юни 2022 в 14:43 1633 0

Съветът на Европейския съюз одобри окончателно шестия пакет от санкции срещу Руската федерация и Беларус във връзка със ситуацията в Украйна, се казва в съобщение за медиите.

Новите ограничителни мерки обхващат:

- отказ на страните от ЕС да внасят петрол от Русия в продължение на шест месеца, а петролни продукти - в продължение на осем месеца;

- поетапно отхвърляне на петрола от Русия, транспортиран по море, като се прави временно изключение за доставките по тръбопровод;

- изключване на Сбербанк, Росселхозбанк и Московската кредитна банка от SWIFT;

- забрана за излъчване в Европа на телевизионните канали Russia RTR/RTR Planeta, Russia 24, TV Centre-International, като персоналът на каналите може да продължи работата си.

Правният документ ще бъде публикуван по-късно в официално издание на ЕС и тогава ще стане ясно кой ще бъде включен в списъка с лични ограничения. С това санкциите ще влязат официално в сила.

Санкциите срещу агресора се увеличават и отвъд океана. САЩ включиха в търговския си черен списък 70 руски и една беларуска организация. Сред тях са самолетни компании, научни институти, корабостроителници, предава Ройтерс. Предприемат се мерки, за да не попаднат американски технологии и оборудване в ръцете на руската армия.

От началото на руската инвазия американското министерство на търговията е включило 322 организации в черния си списък. Сред прибавените вчера 70 руски предприятия и други организации са авиационният комплекс "Илюшин", Опитно-конструкторското бюро "А. С. Яковлев", Централното конструкторско бюро за морска техника "Рубин", Санк-Петербургското морско бюро за машиностроене "Малахит", Централното морско конструкторско бюро "Алмаз", самолетостроителните заводи "Авиастар", "Сокол" и новосибирският авиационен завод "В. П. Чкалов", уточнява ТАСС. Сред санкционираните учреждения са и някои подразделения на Руската академия на науките.

В списъка фигурира и Воронежкото акционерно самолетостроително дружество (ВАСО), един от най-големите руски заводи за пътнически и товарни самолети, допълва Ройтерс. Включен е и Иркутският авиационен завод, който е произвел близо 7000 самолета от над 20 типа от 1934 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!