Байдън и Путин се срещат край Женевското езеро

OFFNews 16 юни 2021 в 06:53 1572 0

Двустранните отношения, киберсигурността, спазването на човешките права и актуални международни въпросиса част от темите, по които ще разговарят президентите на САЩ - Джо Байдън и Русия - Владимир Путин, които се срещат в Женева днес. 

Около 4-5 часа са предвидени за разговорите между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, но реалната им продължителност ще зависи от настройката на лидерите и хода на дискусиите, пише ТАСС, като се позовава на помощника на руския държавен глава Юрий Ушаков. 

Програмният директор на международния дискусионен клуб "Валдай" Иван Тимофеев прогнозира, цитиран от БНР, че срещата в Женева има всички шансове да стане по-успешна от преговорите на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки през 2018 г.

Разговорите ще започнат в тесен кръг, в присъствието единствено на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, а по-късно дискусията ще продължи и в разширен състав. 

Не се предвижда работен обяд, а след края на срещата двамата президенти ще дадат отделни пресконференции. 

Според експерти, хоризонт за диалог има, но съществен пробив в отношенията Москва-Вашингтон не се очаква. 

Това е първата среща на четири очи между двамата президенти, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом. Лидерите на САЩ и Русия ще разговарят в луксозната вила "Ла Гранж" на брега на Женевското езеро. Разговорите им ще се водят в библиотеката на елегантното имение и ще започнат около 13 часа местно време. Първи в "Ла Гранж" ще пристигне Путин, а малко по-късно и Байдън. Те ще бъдат приветствани от швейцарския президент Ги Пармлен. 

По въпроса за Украйна не се очаква някакъв съществен напредък. Путин е категоричен, че Русия решително се противопоставя на идеята Украйна да се присъедини към НАТО. 

Очаква се двамата да постигнат споразумение за връщане в САЩ и Русия на посланиците Анатолий Антонов и Джон Съливан, които бяха извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец" и последва остра реакция на Москва. Ако американският и руският президент се договорят посланиците да се върнат към изпълнение на задълженията си, това ще е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!