Атака с дронове срещу Киев и Одеска област, повредена е пристанищна инфраструктура (обновена)

OFFNews 02 август 2023 в 08:12 9468 0

Одеса

Снимка БТА/АП

Одеса, Черно море

Русия извърши удари срещу Киев и Одеска област тази нощ. Срещу украинската столица са изстреляни над 10 безпилотни самолета, пише Би Би Си. Всички снаряди са били унищожени от противовъздушни системи, но няколко нежилищни сгради са били повредени от падащи отломки, казват служителите.

Експлозии отекнаха в Киев, пише кметът на града Виталий Кличко, след като украинската противовъздушна отбрана се задейства заради атаки с дронове. Отломките от безпилотните апарати са паднали върху два квартала на столицата, поясни Кличко. Нанесени са щети на нежилищна сграда. На мястото има спешни екипи. Няма жертви.

Въздушната тревога за Киев и околностите беше в сила няколко часа.

В същото време, областният управител Олег Кипер съобщи за руска атака с дронове с експлозиви в Одеска област. Тя е предизвикала пожари, които са повредили пристанищна инфраструктура, предават Франс прес и БТА. Ударено е пристанището в Измаил - административният център на Измаилски район (Одеска област) и най-големият град в Украйна, разположен на река Дунав.

"В резултат на нападението избухнаха пожари в пристанищни съоръжения и промишлена инфраструктура в региона, а един асансьор беше повреден", каза Кипер в "Телеграм". Повреден е и силоз за зърно. Не се съобщава за пострадали.

Украинското пристанище е претърпяло сериозни щети, съобщи източник пред агенция Ройтерс.

По-рано украинските военновъздушни сили заявиха, че дроновете са се насочили към река Дунав, където Украйна има пристанища по границата с натовската държава Румъния, пише Би Би Си.

Русия започна да атакува пристанищата на Украйна, след като се отказа от споразумението на ООН за доставка на зърно. Споразумението, сключено преди една година, означаваше, че украинският и руският износ могат да бъдат транспортирани безопасно през Черно море.Военното командване на Украйна в южната част на страната съобщи, че противовъздушната отбрана е действала в продължение на почти три часа.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че "за съжаление е имало щети", най-вече в Южна Украйна.

След като се оттегли от сделката за зърно, Русия заплаши да атакува всички кораби, които се насочват към украинските черноморски пристанища, като де факто наложи морска блокада.

Алтернативният маршрут по река Дунав, през украинските пристанища Измаил и Рени, придобива все по-голямо значение. Миналия месец Русия разруши инфраструктурата за съхранение на зърно в Рени, от другата страна на Дунав, в Румъния.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница и царевица, а основната част от доставките се извършваха от черноморските пристанища на страната. Цените на пшеницата на световните пазари скочиха веднага след оттеглянето на Русия от сделката за зърното. Сега се появяват и опасения за продоволствената сигурност в световен мащаб, особено за обеднелите африкански и азиатски държави.

Досега Русия не е коментирала публично съобщените нападения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика