Асоциацията за реинтеграция на Крим: Русия готви провокация с украински кораб в Черно море

Сред потенциалните обекти на провокацията са България и Румъния

OFFNews 30 май 2022 в 09:58 12846 4

Брониран катер от проекта Гюрза М

Снимка Association of Reintegration of Crimea

Пленен в пристанището на Бердянск катер от проекта Гюрза М е изкаран от руските сили в Черно море и е засичан в районите на Севастопол и Змийския остров.

Русия готви нови провокации в Черно море, а сред потенциалните цели на провокациите са България и Румъния, съобщи в официалния си профил във фейсбук Асоциацията за реинтеграция на Крим, неправителствена платформа, която анализира и търси решения на проблемите, възникнали след руската окупация на Крим. Не се изключва възможността за обстрел на обекти в България и Румъния.

Според данните на асоциацията, Русия е прехвърлила в Черно море брониран артилерийски катер на украинските ВМС от типа „Гюрза М, пленен от руснаците в пристанището на Бердянск. Катерът е забелязан в района на Севастопол, както и на Змийския остров.

Едновременно с това на юг от Змийския остров се забелязва концентриране на голям брой търговски кораби с курс от румънските териториални води към украинските дунавски пристанища Рени и Измаил. Асоциацията за реинтеграция на Крим твърди, че има съобщения за опити на руските сили за използването на радио съоръженията на украинския катер за разпространението на фалшиви съобщения на честотите, предназначени да гарантиран безопасността на плаването.

„В бъдеще не е изключено украинските активи, иззети от руските нашественици, включително горепосочената артилерийска лодка, да бъдат използвани за директни провокации срещу търговски кораби на трети държави с цел създаване на инцидент с жертви или замърсяване на морската среда, обвинявайки за това Украйна.
Също така, руските окупатори могат да организират атака с уж „украинска“ лодка върху спомагателни военноморски или специални кораби на България, Грузия, Румъния или Турция, или дори обстрел от катера на крайбрежни цивилни обекти на критична инфраструктура в България или Румъния.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

30.05 2022 в 20:01

Да, рашистите са глупави, агресивни и алогични. От тях може да се очаква всичко, особено като знаят колко лакеи имат у нас!

2099

2

Mateevk

30.05 2022 в 13:22

Как кой? Тука само копнеят за такава "украинска" провокация! Та нима забравихме за азовци, които нападнали нашия кораб в Мариупол и държали екипажа за заложник. Само един газ ни спряха и се видя кой колко струва, а какво остава за нещо повече.

615

1

швейк

30.05 2022 в 11:42

Рашистите дали са толкова глупави? Кой би се вързал на украинско нападение над румънски или български кораб? За какво им е?