Александър Лукашенко: Участваме в специалната операция на Русия в Украйна, но не убиваме никого

OFFNews 04 октомври 2022 в 14:07 5310 5

Александър Лукашенко е най-преданият на Путин лидер от постсъветското пространство.

Снимка Россия 24

Александър Лукашенко е най-преданият на Путин лидер от постсъветското пространство.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко официално призна за първи път участието на страната си във войната в Украйна на страната на Путин. Беларуският автократ изпадна в откровения в реч по време на съвещание за военната сигурност, цитирана от агенция Белта.

"Що се отнася до нашето участие в специална военна операция в Украйна (съюзникът на Путин използва руската терминология за пълномащабната война, която води Кремъл), ние участваме там. Ние не го крием. Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни никъде. Ние не нарушаваме нашите задължения", каза Лукашенко, определян от западни правощатни организации като диктатор.

Според Лукашенко участието на Минск във войната имало за цел да предотврати "разпространението на този конфликт на територията на Беларус" и "удар срещу Беларус под прикритието на специална военна операция на Полша, Литва и Латвия".

"Както казах, никой няма да стреля в гръб на руснаците от територията на Беларус. Ето това е нашето участие", цитира го агенцията.

Официално беларуската армия не участва в пълномащабната война на Русия срещу Украйна, но Лукашенко предостави територията на Беларус за преминаване и временно разполагане на руски войски и от нейна територия се нанасят удари срещу Украйна. Заради съучастието във войната срещу Украйна и масовите репресии САЩ, ЕС и Великобритания наложиха санкции срещу Беларус.

В същото време граждани на Беларус се бият на страната на Украйна, но точният брой на беларусите, участващи във войната, не е известен. Известни са няколко случая на убити беларуски доброволци. Опозиционната лидерка Светлана Тихановская говори за около 1500 беларуси, воюващи в Украйна. В петиция в Киев за даване на гражданство на чужденци, воюващи на страната на Украйна, се споменават повече от две хиляди граждани на Беларус, които участват в защитата на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

05.10 2022 в 07:57

Лукашенко като т@шаците - участват, но не влизат.

6000

4

Dimitar Bojantchev

05.10 2022 в 06:32

Този същия картоф казваше на 6-ти Февруари в интервю със Соловьов, че Украйна ще падне за 3, до максимум 4 дни.

210

3

Merc

04.10 2022 в 19:19

Шойгу:
- А Лиман - это россия? -
Герасимов:
- Уже опять нет! -

2073

2

Johnny B Goode

04.10 2022 в 17:44

Снимката кърти миФки

345

1

Джендо Джедев

04.10 2022 в 15:03

Тоя се оправдава точно като ученичка! Преди няколко месеца пък плещеше, че нападението над Украйна било превантивер удар... И тоя е президент на кочината Беларус вече колко години? 28?