Адвокатите на Ердоган заведоха дело в турски съд за поругаване на личността му в Стокхолм

Активисти на сирийска кюрдска организация обесиха с главата надолу чучело на президента на Турция

OFFNews 14 януари 2023 в 20:34 2140 1

Снимка Facebook / Taner Yıldız

Чучелото на Ердоган, обесено с краката нагоре, може да блокира изцяло влизането на Швеция в НАТО.

Адвокатите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган внесоха в петък Републиканския съд в Анкара жалба във връзка с провокация, организирана от съучастници на терористичната организация PKK/YPG в Стокхолм, съобщи Анадолската агенция.

Чучело, изобразяващо турския президент Реджеп Таип Ердоган, беше провесена с краката нагоре от кюрдски активисти пред кметството на Стокхолм в четвъртък сутринта. Провокацията беше съпроводена със съобщения в социалните мрежи с текст: "Ако не искате да ви обесят така на площад Таксим, използвайте шанса си и подайте оставка сега!" След тази акция МВнР връчи протестна нота на шведския посланик в Анкара, а Турция обяви, че отменя официалното посещение на председателя на шведския парламент идния вторник.

Адвокатът на турския лидер Хюсеин Айдън написа в социалните мрежи, че исковата молба настоява да бъдат изправени пред съда всички замесени в провокацията в шведската столица.

В същото време турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Стокхолм да "реши", като подчерта, че "терористичната организация ПКК "минира" пътя на Швеция към НАТО".

Междувременно от прокуратурата в Анкара съобщиха, че вече е образувано наказателно дело по жалбата на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

14.01 2023 в 21:40

Аз мога ли да заведа дело в Дания, че докато бях командировка в САЩ колежките ми в Малайзия ми се подиграха, и то на път за Виетнам? И да осъдя примерно България, тя е свикнала.
 
X

Да помогнем на украинските деца!