Адвокатът на Овсянникова: На сигурно място е, но е под постоянен натиск

OFFNews 19 март 2022 в 11:06 2202 0

Снимка Стопкадър

Марина е на сигурно място, всичко е наред при нея. Не се притеснявайте. Не може да бъде спокойна, защото е под постоянен психологически натиск. Ситуацията е твърде нестандартна.

Това заяви пред бТВ адвокатът на журналистката Марина Овсянникова - Антон Гашински. В понеделник редакторът в "Първи канал" прекъсна централната новинарска емисия, като изненадващо влезе в кадър и издигна транспарант с надпис: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната". 

Гашински допълни, че когато са задържали Марина Овсянникова, тя е "изчезнала": "Търсихме я и намерихме къде се намира. Заради това успяхме да участваме в съдебния процес. Заседанието не беше започнало. Тя се зарадва, ободри се". 

Той призна, че с редакторката са мислели, че няма да я пуснат. По думите му е съставен единствено административен протокол за видеозаписа, който Овсянникова разпространи в интернет. "Привлякоха я под отговорност, наложиха й глоба от 30 000 рубли и я пуснаха", допълни адвокатът. 

Според него проблемът е, че не знаят дали приключи всичко, или не, защото обвинението е за записа, а за прекъсването на емисията на Първи канал още няма повдигнато обвинение. 

"Марина подаде молба за напускане от Първи канал заради несъгласие с редакционната политика. Беше съгласувано с ръководството", съобщи Гашински. 

За предложението на френския президент Еманюел Макрон към Овсянникова за убежище, адвокатът й заяви, че журналистката е благодарна, но е "истински патриот" и смята, че мястото й е в Русия и няма намерение да пътува. 

Според него историята ще приключи със щастлив край. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови