90 държави и организации ще участват в срещата за Украйна в Швейцария

OFFNews 10 юни 2024 в 11:51 1232 0

Иняцио Касис и украинският президент Володимир Зеленски.

Снимка БТА/АП

Иняцио Касис и Володимир Зеленски по време на среща в Киев преди две години.

Общо 90 държави и организации ще се включат в срещата на високо равнище от 15 до 16 юни в Швейцария, чиято цел е да проправи път към мира в Украйна, съобщи швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс.

Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на правителството се казва, че срещата ще има за цел "съвместно да определи пътна карта" за това как да се включат както Москва, така и Киев в бъдещия мирен процес.

Преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че без участието на Русия такава среща е абсурдно да се проведе. Той посочи, че за Москва е разбираемо защо някои страни отказват участие - защото липсват ясни цели.

Малко след това се разбра, че и Китай няма да отказва участие.

През януари Швейцария се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски и положи усилия да събере подкрепа сред държавите, които имат по-добри отношения с Москва, отколкото водещите западни сили.

Русия отхвърли срещата на върха като "загуба на време". Швейцария твърди, че Москва не е била поканена да участва, тъй като е показала, че няма интерес към подобно събитие. Самата Швейцария обаче подчертава, че Русия трябва да бъде част от мирния процес.

Отсъствието на Русия на предстоящото събитие насърчи мощни съюзници на Москва като Китай да заявят, че няма смисъл от мирни преговори, ако в тях не участват и Русия, и Украйна. Това намали очакванията за какъвто и да е било голям пробив по време на преговорите, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

По време на срещата на върха ще бъдат обсъдени въпроси от широк международен интерес, като необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването, както и хуманитарните въпроси, в това число и военнопленниците, заяви швейцарският министър на външните работи Иняцио Касис.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх