6 украински деца ще бъдат върнати от Русия с посредничеството на Катар

OFFNews 05 декември 2023 в 15:41 1164 0

Деца

Снимка БТА/Минко Чернев

Шест деца от Украйна ще бъдат върнати в родината си от Русия съгласно сделка, постигната с посредничеството на Катар, съобщава катарски официален представител. Децата били отседнали при роднини в Русия или окупирана от Русия територия, предава Ройтерс. Децата са на път за Украйна през Москва.

Това е втората фаза от връщането на децата в Украйна с посредничеството на Катар, след като четирима непълнолетни бяха върнати през октомври.

Едно от децата е било ескортирано от катарски дипломати до тяхното посолство в Москва, преди да бъде прехвърлено в Украйна, каза източникът.

Случаите изглеждат различни от тези на украински деца, които според Украйна са били насилствено отведени в Русия от територии.

Преговорите за връщането са били в ход поне от април 2023 г., казва източник на Ройтерс през юли.

Катар се съгласи да посредничи по време на посещение на катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в Украйна през юли 2023 г.

Киев казва, че около 20 000 деца са били отведени от Украйна в Русия или контролирана от Русия територия без съгласието на семейството или настойниците. Той нарича това военно престъпление, което отговаря на определението за геноцид в Договора на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки