5 от 12. Украйна обяви, че е извела от строя пет големи десантни кораба на Черноморския флот на Русия

OFFNews 16 август 2023 в 14:20 4936 1

Снимка

Украинските военноморски сили обявиха, че са извели от строя пет големи десантни кораба на Черноморския флот на Русия. Числото обяви говорителят на ВМС Дмитрий Плетенчук в ефира на FREEDOM.

По думите на Плетенчук, в навечерието на нахлуването в Украйна руският флот е засилил присъствието си и се е укрепил максимално в Черно море под прикритието на военни учения.

„Напомпаха флотилията си колкото могат повече. Напомням, само от големите десантни кораби вкараха още 6 към 6-те налични. Но резултатът е известен – пет от тях вече са извън строя и този брой може да нарасне“, заяви Плетенчук без да даде подробности кога и къде са били ударени корабите.

Говорителят на украинските ВМС допълни също, че е блокирана възможността Руската армия да попълни Черноморския флот.

До този момент публично известна е атаката само на един десантен кораб – привлеченият да служи като ферибот за цивилен и военен транспорт „Оленогорский горняк“. Плавателният съд беше атакуван с надводен дрон на 4 август, напомня УНИАН. Десантните кораби не носят на борда си ракети „Калибър“ но имат подобно голямо стратегическо значение, защото се използват за превоз на военни товари, хора и техника. Самото извеждане от строя дори само на „Оленогорский горняк“ се превърна в шамар за престижа на руския ВМФ и на самата Русия, смята военно-политическият наблюдател Александър Коваленко, цитиран от УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика