40 хил. души отново излязоха на протест в Букурещ в 'бунта на мигрантите'

OFFNews 12 август 2018 в 08:06 3596 0

25 хил. души отново излязоха на протест в Букурещ в

Снимка Dan Mihai Balanescu

Близо 40 хил. души излязоха за втори ден на протест в румънската столица Букурещ с искане за оставка на правителството. 

Протестът в Букурещ е протекъл без инциденти, предава румънската национална агенция Agerpres, след като в първия ден на недоволството имаше близо 500 ранени при сблъсъци на полицията с протестиращи.

Участниците протестираха срещу политиката на левоцентристкото правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите и призоваха за оставката му и предсрочни избори. Те развяваха знамената на Румъния и някои други страни, скандирайки: - "Няма да си тръгнем"! "Долу правителството!", "Социалдемократическа партия - червената чума!", "Румъния, събуди се!", съобщава "Фокус".

Основната маса от протестиращи е на живеещи и работещи зад граница румънци.

На площада имаше подразделения на жандармерията и полицията, а също и линейки. Един демонстрант бе задържан, след като се опита да пробие загражденията. Дванайсет участници са се почуствали зле и са получили медицинска помощ, двама са били отведени в болница. Хората започнаха да се разотиват около 23 часа. Останали са малобройни групи протестиращи.

Антиправителствените протести в събота се проведоха и в други големи градове в Румъния - Сибиу, Клуж, Тимишоара, Яш, Брашов и Бая Маре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови