4 арабски държави публикуваха списък с 59 терористи, свързани с Катар

OFFNews 09 юни 2017 в 12:37 3641 2

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн публикуваха списък с имена на 59 души и 12 юридически лица, свързани с тероризма и подкрепяни от Катар.

В черния списък са духовният лидер на организацията "Мюсюлмански братя" Юсеф ал Карадауи и благотворителните фондации "Катар чарити" и "Ейд чарити". Изброени са 18 катарци като спонсори на тероризма - бизнесмени, политици, високопоставени членове на управляващата династия, включително бивш вътрешен министър. В списъка са още 26 египтяни и петима либийци.

Катар отрече връзките с посочените лица и организации и каза, че обвиненията са безпочвени.

Кризата в Близкия Изток се задълбочи преди дни, когато 5 държави от региона скъсаха дипломатически отношения с емирството с мотива, че подпомага терористи. По неофициални данни повод за това станал платен откуп за членове на кралското семейство. 

Макар причината да не бе официално обявена, преди ден Египет косвено я потвърди, като внесе искане Съветът на ООН да разследва информацията, че Катар е платил 1 милиард долара на действаща в Ирак терористична група. Подкупът е за освобождаването на 26 заложници, сред които членове на кралската фамилия. Те били отвлечени на 16 декември 2015 г. от лагер в пустинята. Били освободени на 22 април т.г.

Според правилата на ООН националните власти нямат право да плащат на терористи, защото това стимулира и подпомага тяхната дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

09.06 2017 в 13:56

Терористите за едни са борци за справедливост за други. Сега най-добре Катар да извадят контракомпромат с лицата на които СА праща пари и оръжие.

42249

1

Denis Rizanov

09.06 2017 в 12:59

Аз съм леко объркан.
Значи когато купуваш оръжие за 500млрд и го раздаваш на ляво и на дясно на разни групички и групировки, когато нападаш независими държави си стожер на мира? Като СА?
Обаче когато откупваш членове на собствената си фамилия от терористи въоръжени и поддържани от същите тия СА си... терорист?!