101 за 101. Москва и Киев си размениха големи групи пленници

OFFNews 16 февруари 2023 в 19:11 2821 1

Снимка РИА Новости

Руските военнопленници са отлетели със самолет за Москва.

Москва е успяла да върне у дома 101 свои военнослужещи, попаднали в украински плен, съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация. В същото време Киев обяви завръщането в страната на група от 101 пленници, сред които се намират 63 защитници на „Азовстал“ от Мариупол.

„Днес, 16 феврури, в резултат на преговорен процес от контролираната от киевския режим територия са върнати 101 руски военнослужещи, които за които в условията на плен е съществувала смъртоносна опасност“, се казва в прессъобщението на военното министерство в Москва, издържано в стила на руската пропагандна риторика. Освободените ще бъдат доставени в столицата за лечение и рехабилитация.

Украинската страна обяви по същото време, че от руски плен са се прибрали 100 военни и 1 цивилно лице. Според ръководителя на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак, цитиран от УНИАН, у дома са се върнали 94 военнослужещи, участвали в отбраната на Мариупол, от тях 64 са се сражавали при защитата на „Азовстал“. Голяма част от освободените са с тежки или по-леки ранявания.

Предишният голям обмен между Москва и Киев беше на 4 февруари, когато Русия съобщи, че със съдействието на Обединените арабски емирства е постигнато освобождаването на пленници от „чувствителна категория“. Украйна си върна тогава снайперисти и отново защитници на Мариупол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

1

Merc

16.02 2023 в 19:26

Путин это идиот, который за год так и не понял, что проиграл войну, собирает народ, который за год так и не понял, что их вождь - идиот.
 
X

Да помогнем на украинските деца!