10 млн. долара обещетение за жертви, насилствани от свещеник

Борислава Бибиновска 13 март 2013 в 10:08 1571 1

Ватиканът, Снимка: World Visits
Ватиканът, Снимка: World Visits

10 млн. долара ще трябва да изплати Католическата архиепископия в Лос Анджелис на четирима мъже, които твърдят, че върху тях е упражнено сексуално насилие от бившия католически свещеник Майкъл Бейкър, предаде Би Би Си.

Случаят се отнася до далечната 1970 г., като наскоро огласени документи разкриха, че самият Бейкър е признал пред сегашния американски кардинал Роджър Махони за непорочните си действия. Кардиналът обаче не е предприел действия и е оставил свещеника на работа.

Скандалът се разрази, след като се разбра, че кардинал Махони ще участва в конклава за избиране на нов папа. 

Близо 10 000 американски католици подписаха петиция, призовавайки висшия духовник да не присъства на конклава. Според тях изборът на папа е опорочен, защото в него ще вземе участие кардинал, прикривал свещеник, обвинен в сексуално малтретиране на деца.

"Човекът, който е можел да предотврати сексуалното насилие над деца, сега седи в Рим и гласува за следващия Божи наместник", коментират запознати със случая.

Конлавът за избор на нов папа продължава днес. Снощи черен дим от комина на Сикстинската капела оповести, че гласуването е било неуспешно.  Кардиналите могат да гласуват четири пъти в този ден, докато две трети от тях не се спрат на един кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!