Quantcast

Цветан Василев взел "Петрол" срещу $135 млн. дълг

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2014 в 17:07 6831 16

Цветан Василев
Цветан Василев

Корпоративна търговска банка на Цветан Василев е придобила "Петрол" срещу 135 милиона долара дълг, писа сайтът "Биволъ".

Няма официално потвърждение за сумата, единственото официално изявление по този въпрос беше на Кирсан Илюмжинов, че става въпрос за "над 100 милиона".

Митко Събев успял да вземе назаем тази сума от КТБ за инвестиционната програма на "Петрол" и за ФК "Черноморец". Според Денис Ершов обаче Събев е загубил по-голямата част от парите на петролния холдинг в последните години при залагания на борсата.

Става дума за около 135 млн. щатски долара, което прави около 195 млн. лв. (100 млн. евро). Сумата включва дълговете на компанията, които по информация от източника на Биволъ, пожелал анонимност, са използвани за „лични цели", както и за еднолични разходи на досегашния изпълнителен директор Митко Събев.

Фирма "Алфа Кепитъл", свързана с Цветан Василев, изкупи 47,5% от акциите на „Петрол“ на 2 декември. Закупените акции на „Петрол“ бяха притежание на „Петрол холдинг“. 51,5 млн. от акциите на „Петрол“ са продадени от частния съдия-изпълнител Мариян Петков на цена от 2 лева - много под пазарната.

Дружеството „Алфа Кепитъл“ е регистрирано през юли тази година, като негови учредители са „Сентрал Техно Инвест“ ЕАД и „Афлик България“ ЕАД.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2014 в 09:28

И какво да прави, след като този дълг явно няма да бъде върнат. Нормално да предприеме действия.

20.01 2014 в 11:27

така сте го написали все едно че е откраднал Петрол. Василев в качеството си на мажоритатерн собственик на КТБ е придобил дялове от Петрол това е истината. И не лично той а банката е придобила част от дружеството. Но за какво занимавате хората с таквиа незначителни неща. Я ми кажете как навремето Цветелина Бориславова придоби СИБанк? Определено не без помощта на Бойко и СИК. Ето това е тема която заслужава да бъде нищена докрай но нашите медии пишат само поръчкови материали и отклоняват внимание на читателите с маловажни теми избягвайки съществените.

20.01 2014 в 10:27

човекът си е взел дължимото. Да му върнат парите бе, не може само на кредити,. Кой дава заем и няма после да си го вземе, какво ги жалите тия мафиоти от Петрол. А и на Бивол вяра не може да с еима

20.01 2014 в 10:24

До: o_sando

Ти да не би да си му личен адвокат, за да знаеш кой какво е направил и с какви пари. Тук не говорим за купуване, след като Петрол са взели два кредита и то не са никак малко парите, за над 1 млн. какво очакваш да се случи, не си плащаш вноските, в продължение на месеци не си обслужваш кредита, ипотекирал си Петрол в замяна на парите и е логично и ясното, която и да е банка би го взела. Те вземат на хората телевизорите и дрехите, ако не си обслужваш кредита за 1000 лв ПРИМЕРНО, казвам, а за такава сума няма какво да говорим. Но нали трябва да става интригата и да се пише, друг е въпросът, че господата не са могли да си направят сметката, когато са теглили толкова много пари,а и Събев е проиграл толкова много на борсата. Всеки си носи последиците!

20.01 2014 в 10:18

Нормално е така да се случи, при положение, че "Петрол" е имал толкова много креди и задължения, а като обезпечение на кредита са дали нея, няма как да бъде по друг начин. Всеки, които не си плаща задълженията по кредитите или му се запорират сметки, след това се прибягва и до отнемане на недвижимите и движимите собствености. Тук не виждам нищо сензационно или странно в тази новина, а след като той самият, Събев не може да си прави сметка на парите и не знае как да играе на борсата няма какво да говорим. Там не е място за дребни риби, на всички ни е ясно, че е трудно, и не винаги се печели, това е като хазарта, веднъж започнеш ли няма спиране.

20.01 2014 в 10:07

Кой ще е следващия прецакан ?!
http://www.faktor.bg/novini/balgariya/15787-skandalno-oresharski-na-kraka-pri-bosa-tzvetan-vasilev.html

20.01 2014 в 10:00

Бойкот ли? И Защо? Досега да не би да си зареждал от предните собственици, Събев и Ершов детого доведоха до тотален фалит? А? И кое точно не е наред - независимо КОЯ банка беше отпуснала подобен заем, който е бил профукан така безсъвестно щеше после да си вземе залога, т.е Петрол. В крайна на сметка, аз не знам кой е по-големия монополист н апазара на горива, но със сигурност не зарежда от Лукойл.

20.01 2014 в 09:56

"Митко Събев успял да вземе назаем тази сума от КТБ за инвестиционната програма на "Петрол" и за ФК "Черноморец". Според Денис Ершов обаче Събев е загубил по-голямата част от парите на петролния холдинг в последните години при залагания на борсата."

Лошото е, че тук абанкера пак е крив на целия свят. Само дето КТБ за пореден път спасява един полуфалирал бизнес. Събев как може да е толкова зле, да профукаш над 100 млн долара на борсата!? Аман от глупаци дето си мислят, че могат да правтя бизнес, като са видели толкова много пари и малоумно залагат там където не разбират. Как няма да го вземе Петрол? Та с такива дългове се чудя по-скоро, как въобще се е навил, защото е платил още отгоре по придобиването на бензиностанциите...

19.01 2014 в 07:58

А не мислите ли, че това "придобиване" си е чиста схема, за да може Събев да прецака Ершов? Тази сделка смърди, смърда, та се не трае. Както почти всичко сврзано с тези боклуци от КТБ.

19.01 2014 в 07:02

До Аполон: И какво е непазарното в придобиването? Непазарно е продажбата на част от акциите от частния съдебен изпълнител. Ако "купувач" при тази разпродажбае Цв. Василев може да се мисли за схема. Но зорлем придобиването заради един невърнат кредит си е живо набълбукване. По-скоро е интересно защо на такова юнашко доверие е отпуснат този кредит.