Цветан Василев взел "Петрол" срещу $135 млн. дълг

OFFNews 18 януари 2014 в 17:07 7870 16

Цветан Василев
Цветан Василев

Корпоративна търговска банка на Цветан Василев е придобила "Петрол" срещу 135 милиона долара дълг, писа сайтът "Биволъ".

Няма официално потвърждение за сумата, единственото официално изявление по този въпрос беше на Кирсан Илюмжинов, че става въпрос за "над 100 милиона".

Митко Събев успял да вземе назаем тази сума от КТБ за инвестиционната програма на "Петрол" и за ФК "Черноморец". Според Денис Ершов обаче Събев е загубил по-голямата част от парите на петролния холдинг в последните години при залагания на борсата.

Става дума за около 135 млн. щатски долара, което прави около 195 млн. лв. (100 млн. евро). Сумата включва дълговете на компанията, които по информация от източника на Биволъ, пожелал анонимност, са използвани за „лични цели", както и за еднолични разходи на досегашния изпълнителен директор Митко Събев.

Фирма "Алфа Кепитъл", свързана с Цветан Василев, изкупи 47,5% от акциите на „Петрол“ на 2 декември. Закупените акции на „Петрол“ бяха притежание на „Петрол холдинг“. 51,5 млн. от акциите на „Петрол“ са продадени от частния съдия-изпълнител Мариян Петков на цена от 2 лева - много под пазарната.

Дружеството „Алфа Кепитъл“ е регистрирано през юли тази година, като негови учредители са „Сентрал Техно Инвест“ ЕАД и „Афлик България“ ЕАД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!