От УЕФА отказват коментар за арестите в Италия

Васил Георгиев 21 декември 2011 в 12:51 1550 0

От ръководството на Европейската футболна централа (УЕФА) на този етап отказват какъвто и да е коментар във връзка с арестите в Италия, свързани с разследване за уговорени мачове.

Полицията в Италия проведе акция срещу група, занимаваща се с уговарянето на мачове и манипулирането на резултати. Скандалът избухна още в началото на 2011 г., като тогава стана ясно, че организираната група на територията на Италия е била от поне 17 души.

През лятото във връзка с въпросната група бе арестуван и един от символите на Лацио Джузепе Синьори. Преди дни пък бе арестуван и капитанът на Аталанта от близкото минало и също бивш италиански национал Кристиано Дони.

Сред задържаните са и бившите играчи на Интер Луиджи Сартори и Алесандро Замперини, както и Филипо Каробио, Карло Гервасон и футболния рефер Андреа Сервачони. При акцията са задържани и хора от щабовете на Кремона, Бреша и Болоня. Ръководителите на организацията пък са локализирани в Сингапур. Клон на групировката има и в Източна Европа.

Според следователите, които работят по случая, вече има категорични доказателства, че въпросната групировка е успяла да манипулира поне три мача от Серия "А" - двубоите Бреша-Бари, Бреша - Лече и Наполи - Сампдория, както и няколко мача от Серия "Б" от сезон 2010/11.

Заради скандала Кристиано Дони получи забрана от Спортния съд да играе в следващите три години. Сега той е получил и забрана да говори с адвоката си в първите 24 часа от ареста.

От полицията разкриха, че при ареста Дони е направил опит да избяга. Кметът на Бергамо Франко Тентарио коментира, че арестът на Дони ще повлияе изключително негативно на имиджа на града.

"Шокиран съм - заяви той.- Дони е личност в спортния живот на Бергамо. Не бих искал да правя на този етап каквито и да е оценки. Очаквам и тимът на Аталанта да бъде засегнатк от скандала".

Феновете на Аталанта реагираха веднага на ареста на Дони. Ултрасите заляха сайта на клуба с лозунги в защита на Дони, като "Долу ръцете от капитана".

"Манипулирането на резултати от мачове са сред приоритетните грижи на УЕФА - коментира ръководителят на пресслужбата на евроцентралата Робърт Фокнър. - Имаме изградена система за предупреждение и конфиденциално предаване на информацията между федерациите. В този случай обаче става дума за чисто италианско разследване, което се фокусира основно върху двубои от италианските първенства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови