Изхвърлиха параолимпийците на Русия и от Зимните игри в Пьончан

OFFNews 31 януари 2017 в 10:51 6401 1

МОК официално забрани на Параолимпийския комитет на Русия да заяви свои спортисти за Зимните игри в Пьончан през 2018 година. Постановлението е подписано от шефа на Международния параолимпийски комитет (МПК) Филип Крейвън. Това е косвена забрана на готвещите се руски спортисти в неравностойно положение за участват в южнокорейския курорт, който приема Олимпиадата.

Руснаците пратиха молба поне параолимпийците да бъдат пожалени, като дадоха гаранции за спазване на антидопинговите правила. На Изпълкома на МПК в Бон обаче тя беше отхвърлена. Самият Крейвън е известен като един от най-непримиримите врагове на Русия по случая със системната употреба на допинг. Негов подпис изхвърли параолимпийците на Русия и от Игрите в Рио. 

Москва обаче нареди на спортистите в неравностойно положение да продължат подготовка, въпреки лошите новини. Вицепремиерът по спортните въпроси Виталий Мутко нарече решението "неадекватно". "В какво сме виновни този път", каза той.

Случаят се проточи години, но най-общо казано, комисия доказа, че пробите на руските спортисти в Сочи са били масово подменяни от тайните служби на Путин. Разбира се, от Москва отричат яростно, като приписват всичко на базираната в САЩ Световна антидопингова агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови