Допингирани руснаци убили волейболната ни мечта в Лондон 2012?

Последна промяна на 24 януари 2017 в 19:16 5550 2

Легендарният бразилски волейболист Жиба разпали жесток скандал, като обяви в ефира на телевизия GloboEsporte, че 7 волейболисти от националния отбор на Русия са били допингирани по време на Олимпийските игри в Лондон 2012.

Тогава Жиба бе капитан на “Селесао”, а Бразилия поведе във финалната среща на Русия с 2:0, но “Сборная” обърна мача до 3:2 и грабна олимпийската титла.

В полуфиналите Русия победи България с 3:1 и срина мечтите ни за финал на олимпийски игри. Жиба добави, че ще направи всичко възможно, да бъде взето златото на Русия от Игрите през 2012 година.

Освен това Жиба смята лично да отиде в Швейцария в щаб-квартирата на Международната федерация по волейбол (FIVB) и да обсъди проблемите с допинга с русийските волейболисти от Олимпиадата в Лондон 2012.

В случай, че инициативата на Жиба успее, това означава, че България ще получи задочно бронзови медали във волейбола от Лондон 2012.

"FIVB няма никаква информация относно положителни допинг проби на руски волейболисти. Така също нямаме информация за преразпределение на медалите от Лондон 2102 от Международния олимпийски комитет (МОК). FIVB остава на 100% привърженик на защитата на чистите спортисти и остава с нулева търпимост към допинга”, заяви директорът по комуникации на Международната федерация по волейбол (FIVB) Ричард Бейкър.

Селекционерът на Русия от Лондон 2012 Владимир Алеккно пък заяви, че Жиба няма никакво право да говори така, тъй като в миналото е бил хващан с марихуана.