"Големият проблем в българския спорт е липсата на образовани мениджъри"

OFFNews 15 март 2015 в 16:54 9165 0

Красен Кралев

"Голям проблем за българския спорт е липсата на подготвени и образовани мениджъри", обяви спортният министър Красен Кралев в ефира на Нова телевизия.

"Нов Закон за спорта и начало на дългосрочна промяна за реформа във финансирането на елитните спортисти - това са основните задачи на спортното министерство до края на годината", обяви той.

"Всеки малък успех в спорта трябва да ни радва, а не медалите", посочи Кралев и призна, че е припознал ГЕРБ и лидерa на партията Бойко Борисов, защото те единствени му дали шанс да реализира идеите си.

"Независимо от кризата, в рамките на настоящия бюджет се намериха резерви и допълнителни средства за ключови обекти, каквито са спортните зали в Пловдив и Варна. Отпуснатите суми за тях са близо 50% от бюджета на цялото министерство", заяви министър Кралев.

"Постоянно повтарям, че трябва да сме много внимателни при избора на домакинства. 700 хиляди лв. са дадени на Банско за състезанията по ски, 1,8 млн. отиват за домакинство на европейско по футбол. Тези пари се използват за терени, съоръжения и т. н. и не са изгубени", посочи спортният министър.

„Арена Армеец“ излиза на загуба, когато се сметне амортизацията. Иначе в момента се самоиздържа, въпреки че натоварването не е оптимално, както в концертните дейности, така и в спорта. Голям проблем в спорта е, че няма образовани мениджъри. Трябва да се увеличат приходите за годината с 20 до 30%. Екипът ми е много сериозен. Доволен съм от това, което постигаме", обясни Кралев.

В момента в Спортното министерство проучват цялата собственост на дружествата и техните бази. "Политиката ни ще бъде следната: когато нямаме средства за реконструкцията на даден обект, ще се търси партньорство с частния бизнес чрез отдаване под наем. Но когато вече сме ремонтирали даден обект, ще си го управляваме сами. Зала „Фестивална" например е в много тежко състояние, а тя е от приоритетно значение, защото София няма друга закрита писта за лека атлетика. Ще се опитаме да намерим финансиране и ще я управляваме."

Спортният министър коментира  още и назначенията във ведомството, които провокираха обществения интерес и предизвикаха критики и коментари: "Познавам Живко Вангелов от 15 год. Той е моя кандидатура и никой не ми го натресъл за председател на Борда на директорите в Българския спортен тотализатор". Според думите на министър Кралев той е изключително популярен наш спортист и едно от най-големите имена в българската борба и ще се справи със задачите си.

Ласкави думи за дейността си получи и началничката на кабинета му - Айлин Дахилова-Василева. "Тя е моята дясна желязна ръка в кадифена ръкавица". Българската Анджелина Джоли, както е известна Дахилова, била незаменим експерт в администрацията и, въпреки политическите й пристрастия към "Движение 21", Кралев няма намерение да се разделя с нея.

Спортният министър открехна завесата и за личния си живот и новата си приятелка - водещата на bTV новините Виктория Петрова.

"Чувствам се щастлив, понякога си говорим до 6 сутринта. Когато отношенията са перфектни, разговорите вървят. Не искам да влизам в личните си отношения. Нормално е, срещат се, харесват се хората. Важното е, че всичко е перфектно. Знам, че интересът към темата е голям, но има един момент на личен периметър. Няма какво да се крием. Нормални, чисти, свободни отношения. Смятам, че имам други качества, освен богатството, с които съм я впечатлил", признава Кралев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови