Арбитражният съд потвърди малките наказания на щангистите ни

OFFNews 31 август 2015 в 14:25 3266 0

Международният арбитражен съд (КАС) потвърди решението на Международната федерация по вдигане на тежести по допинг казуса с българските щангисти, съобщи официалният сайт на Българската федерация по вдигане на тежести.

Решението не подлежи на обжалване. В тази връзка БФВТ ще свика на лагер наличните тежкоатлети, които заедно с част от подготвящите се за Европейското младежко първенство да участват на Световното за мъже и жени през ноември, за да се опитат да запазят позициите ни за олимпийски квоти за Рио 2016.

Преди решението на КАС, Международната федерация по вдигане на тежести уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, замесени в допинг случая от март тази година.

Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно по 9 месеца и 18 месеца. В писмото не е упомената и глоба, което също на тозиетап е показателно, защото в други подобни ситуации финансовата санкция засъответната федерация е достигала близо половин милион долара. Случаят е безпрецедент и драстичното намаляване на наказанията говори, че световната щангифедерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станалижертва на чужда небрежност.

„С решението получаваме категоричен сигнал не само от българските, но вече и от световните спортни институции, че вината е извън нас,“ заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

„С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ и да защитим състезатели и треньори. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус. Благодаря на държавата, на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Кралев, както и на Българския олимпийски комитет в лицето на Стефка Костадинова. Всички те положиха огромни усилия, впрегнаха целия си наличен ресурс, всичките си възможни контакти и влияние за да помогнат да се разкрие истината и за това, случаят да бъде решен справедливо. Президентът на Световната щанги федерация Тамаш Аян със своя престиж и авторитет също бе гарант за справедливото решение, за което искрено му благодаря,“ каза още Колев през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews