Местните избори в Гурково: Тефтерче с имена и цифри (видео)

OFFNews 23 април 2021 в 19:11 16756 0

Снимка Youtube/Valya Ahchieva

"Преди два месеца получих по пощата плик, в който имаше черно тефтерче. В тефтерчето бяха написани колони с имена на хора, повечето с прякори, а срещу тях – числа – 50, 60, 70, 100, 150, 200… Срещу някои имена имаше по няколко числа, свързани със знак “плюс”. Имаше и дати – от месец март до месец октомври. Не пишеше годината. Но в плика имаше и писмо до мен. Човекът не беше написал името си, но твърдеше, че ми предоставя веществено доказателство за злоупотреби на проведените в Гурково избори за Европейски парламент и местни избори през 2019 г", разказва в новото си разследване журналистът Валя Ахчиева.

Ахчиева пише, че според сигнала тефтерът съдържа имена предимно на хора с ромски произход. Сумите били впечатляващи. Твърди се, че тефтерчето е на Димитър Стоилов – Чакмака от Гурково. Чакмака наистина живее в Гурково и работи в Служба "Социално подпомагане" като шофьор.

Валя Ахчиева прави консултациите със специалисти – вещи лица по почеркови експертизи в Софийски градски съд. Сравняват почерка в тефтера и писмен материал в оригинал, от лице, което само е написало ръкописен текст, написало е трите си имена и ЕГН и е положило подпис. Името е Димитър Стоилов.

Според вещите лица текстовете в тефтерчето и саморъчно написаният текст в документа на лицето, са на едно и също лице. Всички експерти бяха единодушни, че при лицето има характерен почерк с индивидуални признаци на изписване на отделни букви и цифри.

Вижте разследването на Валя Ахчиева във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови