"Кухи" автомати украсявали военните на парада

Разпореждането дошло зад гърба на военния министър и началника на отбраната

Юлиан Христов Последна промяна на 25 май 2015 в 09:24 13503 29

Снимка Сергей Антонов

Празникът на армията тази година мина на фона на орязания бюджет и критичното състояние на авиацията.

Зад гърба на министъра на отбраната и началника на отбраната е било спуснато разпореждане за обезопасяване на автоматите на военните, взели участие на парада за 6 май. 

Това станало ясно на последното заседание на комисията по отбрана в парламента. 

Автоматите АК-47 били със свалени затвори, което на практика ги прави неизползваеми. Неофициално се знае, че разпореждането е дошло от НСО, за да се гарантира сигурността на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, които взеха участие в парада. Заповедта е дадена устно на командващия парада ген. Андрей Боцев.

Председателят на комисията ген. Михо Михов от АБВ определи пред в. "Сега" случая като скандален. Той обясни, че по искане на депутат от комисията е изпратено запитване до МО, но все още няма отговор. "Не мога да ги принудя да отговорят", обясни той.

Михов задал въпроса на министър Николай Ненчев и на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов кой е издал заповедта за маршируване със свалени затвори. Двамата се оправдали, че нищо не знаят и не са давали такова разпореждане. 

Депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов каза пред Канал 3, че военни са сигнализирали за случая. "Пратиха ни все едно на маскарад, а не на вонен парад", оплакали се те. "По-скандален е въпросът кой тогава командва армията, след като нито военният министър, нито шефът на отбраната са разпоредили това и твърдят, че не са знаели", коментира Милен Михов. 

Бившият шеф на Генералния щаб ген. Михо Михов коментира, че дори при идването на американския президент Бил Клинтън у нас, когато имаше драконовски мерки за сигурност, оръжията на армейците не били с махнати затвори. Американските агенти само проверили да няма патрони в цевта.

От Патриотичния фронт ще изпратят питане до военния министър по скандала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.05 2015 в 13:18

Румен Аврамов - Правиш ли разлика м/у затворна рама и затвор, или пишеш за да си разкършиш пръстите?
П.П. Едно време затвора струваше 7 години в дисципа, много ми е интересно яко наистина са били без затвори какво би се случило ако изчезнат 2-3 в тарапаната?

26.05 2015 в 12:23

Някой да е бил на парад по време на развития социализъм със зареден автомат?! Аз поне не съм бил. На зари, на паради се ходеше с празни автомати. Патрони се раздаваха само по време на караул и после се връщаха обратно. Така че, тук прочетох един авторски алибализъм...

26.05 2015 в 06:54

Пише се съвсем безотговорно.Вгледайте се внимателно във снимката.Капака на затвора на може да се постави без стеблото с пружината,защото отзад има един зъб,който държи капака,а стъблото не може да виси свободно.То влиза в затворния механизъм,който се вижда като лъскава/сребриста/лентичка.Незнанието винаги води до погрешни констатации.

25.05 2015 в 21:59

Не знам колко трябва да си тъп за да мислиш, че изобщо някъде по света излизат на парад със заредени оръжия! Ти остави Плевналиев и Борисов, ами що народ от зрителите могат да изтрепят при само една малко невнимание! Тогава ще реват - убийци, защо оръжията не са обезопасени и т.н. Абе все Борисов им е крив, да е жив и здрав още дълго ще го избираме!!

25.05 2015 в 18:30

а бре тука много земеделски тролове се навъдили

25.05 2015 в 15:21

Кухи лейки на трибуната - кухи автомати на паважа. Реципрочно.

25.05 2015 в 14:54
Да издигнем кандидатурата на Маркова за военен министър!

Маркова министър на отбраната!

25.05 2015 в 14:52

Един читател/ка представящ/а се под името Маркова МНОГО ЯСНО И ТОЧНО Е конкретизирала проблема на тази случка. Стига жълтини, стига АК-47!
Цитирам Маркова:
" Проблемът е друг и е странно ,че не го коментирате - кой издава заповеди във войската и на чие подчинение е ?!... Основен закон в армията е единоначалието ! Не ми се мисли ако има реална заплаха и трябва да се издават заповеди ."

В това е проблемът дами и господа. Министърчето измъца, че НЕ ЗНАЕЛ КОЙ И КОГА Е БИЛ ИЗДАЛ "такова разпореждане"! Горкото синьо попово прасенце! Не знае милият, че в армията "разпорежданията" са ЗАПОВЕДИ.
Пак повтарям, оставете АК-47 на мира, той е доказал своята надежност, сигурност и простота в експлоатацията. С него и дори тъмносините индо-българи се превръщат в опасно формирование при подходяща тренировка.
Министърчето ви е слабо Велко, министърчето. Трябва ви читав министър.

25.05 2015 в 14:24

Статията си мирише на поръчкова. Естествено, че оръжието ще бъде обезопасено по време на парад без значение кой е президент или министър-оредседател.САМО ДА ПОПИТАМ ТАКА НАРИЧАЩИЯ СЕ "ОФИЦЕР": за министър на отбраната е ясно, но КАКВО е 'Началник на отбраната', който също се споменава?! Поздрави!

25.05 2015 в 14:11

barakuda твойта "некомпетентност" и по "вопиюща" айде чал