Кметът на Поморие готви уникална схема, за да вземе атрактивен терен от военните

OFFNews 18 юли 2017 в 16:38 11846 1

Военният санаториум

Община Поморие да развали дарение от някогашната Община Анхиало, от 1932 г. за строежа на бившия (вече) Военен санаториум. Това ще обсъжда на свое заседание утре настоящият общински съвет в морския град.

Инициативата е на кмета Иван Алексиев, който още през миналата година заплаши, че ще предприеме подобна стъпка. Според Алексиев решението, с което се променя собствеността на санаториума от публична държавна в частна държавна е възможност болницата да се ликвидира. През тази година тя беше прехвърлена от Министерството на отбраната към държавното дружество, което управлява велинградската болница „Вита“. Алексиев неколкократно настояваше общината да я стопанисва, за да не се ликвидира. Затова и заплаши, че общината ще развали дарението от 1931 г., когато предоставя близо 7.5 дка за строежа на санаториума.

Според местни политици, обаче, има и реалната опасност общината да ликвидира санаториума. Няма правна възможност за разваляне на дарението, смятат те. Отделно, има и съмнения доколко Поморие ще може да го стопанисва, след като общинската болница е в лошо финансово състояние и трупа дългове. Освен това за ремонт на санаториума са необходими около 5 млн. лв., по данни на новото му ръководство, а от Министерството на отбраната са осигурили до момента само около милион.

Сесията, на която ще се обсъжда разваляне на дарението е в сряда в Поморие.

Историята на имота датира още отпреди 75 г., когато с решение на Градския общински съвет на град Анхиало /Протокол №46 от 10.11.1931 г./ са дарени на Министерството на отбраната 5 декара място за постройка „Дом за почивна станция за инвалидите“, а с решение от 1 февруари 1932 г. допълнително са дарени още 2470 м2.

С последващи заповеди на председателя на Бургаския окръжен народен съвет са прибавени още площи – със заповед №403/01.03.1961 са придадени още 2240 м2 и със заповед №279/15.03.1971 са придадени допълнително 456.25 м2.

Единствената цел на утрешното заседание на общинския съвет е имотът да бъде отнет от МО и предоставен на смесено търговско дружество между общината и частни лица. Схемата е позната – имотът да влезе като апортна вноска в това дружество, след което неговият капитал да бъде вдигнат от частните лица и така те да сложат ръка върху имота, като лишат военноинвалидите от възможност за почивка по техния джоб и направят огромен луксозен хотел на брега на морето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови