Военният санаториум в Поморие се руши, изоставен от държавата

OFFNews - Бургас 15 май 2017 в 16:49 6096 0

Снимка wikimapia.org

Военният санаториум в Поморие

Въпреки обещанията на държавата, в лицето на предишното ръководство на Министерството на отбраната, старият Военен санаториум в Поморие се руши, а 72-ама души останаха без работа. За това алармира на пресконференция кметът на морската община Иван Алексиев.

Настоящата „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ (позната като Военен санаториум) бе извадена от активите на ВМА поради отпаднала необходимост и по предложение на Министерството на отбраната трябваше да се прехвърли към държавната Многопрофилна болница за активно лечение и рехабилитация „Вита“ ЕООД Велинград. Това трябваше да се случи още на 2 февруари, но до ден днешен не е направено, коментира Алексиев. Нещо повече, държавата трябваше да отпусне 1 млн. лв. по сметката на „Вита“ за ремонт на поморийската болница. Не само, че не извършен такъв, но и не са проведени процедури, за да бъде избран изпълнител, поясни кметът. Сградата се руши и вече ще са необходими много повече средства за ремонт добави Алексиев. Освободените 72-ама служители от Военния санаториум така и не са били назначени към „Вита“, много от тях вече са си намерили друга работа.

Министерството на отбраната е принципал на санаториума, каза Иван Алексиев и призова държавата да се намеси, за да спаси лечебното заведение. От Община Поморие заявиха, че се отказват от претенциите си към него. Готови са, ако държавата все пак им го върне, те да подновят дарението на някогашната Анхиалска община и отново да го предадат на държавата.

Алексиев добави, че има обяснение защо изведнъж е изгубен интереса към поморийския санаториум:

Вита“ е държавно дружество, в забранителния списък, но законът не забраняваше да се продават части и дялове от такива дружества. В момента има предложение и то ще се приеме, такива дружества, които са под закрилата на закона, да не могат да се разпореждат и с дяловете и активите си. Всички да бъдат защитени. Тоест – влизайки във „Вита“ санаториумът чак сега става защитен. Интересът, който имаше към него, се губи. Защото след няколко месеца част от постройките ще паднат, ще се самосрутят. Оценката, от 4.5 милиона, ще стане 2 и половина. Но щеше да се сложи „овехтяване“ и накрая за жълти стотинки щеше да се вземе“, коментира Алексиев.

Иван Алексиев призова и новия военен министър да проследи действията на своят предшественик и да се провери дали няма допуснати нарушения по този случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!