Животновъдите спират протеста, исканията им били удовлетворени (галерия)

Мартин Георгиев 18 юли 2018 в 18:08 5061 2

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Животновъдите прекратяват протеста срещу избиването на животни в Странджа, след като всички техни искания са били удовлетворени.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Караколев след проведена среща с Бойко Борисов и Румен Порожанов в Министерския съвет, която продължи близо 2 часа.

Всичко, което искахме, всички наши искания бяха удовлетворени. Получихме оставките, които искахме, заяви Караколев пред журналисти.

Той уточни още, че ще получат 15 лв. "де минис" обезщетение за евтаназирано животно, въпреки че са поискали 20 лв. 

Всички компенсации за Наредба 3 ще бъдат изплатени в бюджета за 2019 г. Средствата, предвидени за 2018 г., ще бъдат изплатени в срок. Нашите протести приключват в момента, в който са ни удовлетворени исканията", каза още Караколев.

Румен Порожанов заяви, че е получил уверение от премиера Бойко Борисов, че наесен на Министерството на земеделието ще бъдат отпуснати допълнителни средства, за да може да се реализира обещаното увеличение на "де минис", което в момента е 7 лв.

По време на срещата на Порожанов и Караколев в МС правителствената пресслужба разпространи съобщение, че Бойко Борисов е наредил да бъдат уволнени 4-ма шефове в земеделието, сред които един зам.-министър.

Уволнените са зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, директорът на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов.

След срещата в Министерския съвет протестът се раздели. Част от протестиращите започнаха да скандират "предател" срещу Симеон Караколев. 

Той заяви пред недоволните, че избиването на животни се прекратява, и представи протокол от изследването на френската лаборатория, което доказва, че чума по животните наистина има.

Животновъдите започнаха своята демонстрация в 12 ч. на площад "Независимост". В протеста, официално организиран от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, се включи и председателят на БСП Корнелия Нинова. На площада бяха и представители на Войнски съюз и БНО "Шипка".

След като никой от "Дондуков" 1 не пожела да се срещне с протестиращите, те опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет. Стигна се до сблъсък с полицаите, но нямаше задържани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

2

Фиджи

19.07 2018 в 07:49

Да благодарим на гербера Караколев,че яхна протеста,не позволи на хората да се изкажат и всичко беше заметено по герберски,девиза им към пострадаллите беше
"Ха-лелуя,кацни ми на хуя!"