Трисейтина на протест пред БНТ заради спрения филм за Македония (видео)

OFFNews 25 януари 2022 в 22:07 3085 0

Снимка facebook.com/HristoVMRO

Трисейтина души излязоха на протест тази вечер пред БНТ заради спрения филм "Само защото бяха българи". Те скандираха "Македония е българска" и "Мизия, Тракия, Македония".

По-рано днес Националният младежки комитет на ВМРО обвини медията, че е свалила от програмата си документален филм за гоненията срещу българи в Македония навръх посещението на Димитър Ковачевски у нас и обяви, че ще се включи в протеста пред телевизията.

Става въпрос за филма на Милена Милотинова "Само защото бяха българи", заснет през 1999 г. и излъчван и преди по държавната телевизия.

Проверка на OFFNews показа, че филмът е присъствал в предварително обявената от БНТ програма. Обявява го и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в предаването "Денят започва с Георги Любенов" в неделя. Там Кошлуков посочва, че филмът ще бъде излъчен "този понеделник".

"Филмът не е свален. Той ще бъде излъчен в понеделник, 31 януари, в блок с филм за Гоце Делчев", отговориха от пиар отдела на БНТ на запитване на OFFNews. Разминаването оттам обясниха с техническа грешка в датата.

На протеста тази вечер активисти на ВМРО прожектираха на фасадата на БНТ филма "Само защото бяха българи".

"От Скопие може да принуждават нашите управници да не излъчват този филм по националната телевизия, но не могат да забранят на ВМРО да показва историческата истина такава, каквато е!" - заявиха от Националния младежки комитет на ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови