Тютюневите синдикати поискаха оставката на Лукарски

OFFNews 04 април 2016 в 17:10 2125 0

Снимка БГНЕС

Браншовите организации на тютюневите производители към КТ "Подкрепа" и КНСБ поискаха оставката на икономическия министър Божидар Лукарски заради проблемите около "Булгартабак".

"Явно нежелаещ да бъде обективно запознат със случващото се министър Лукарски заявява, че „Фабриката в цялост няма да прекрати своята работа” и че той е запознат, че от 303 предложения за прекратяване на трудовите правоотношения 263 са приели по-високите обезщетения, но извършената проверка от служителите на „Следприватизационен контрол“ установи, че в Дружеството не се извършва производствена дейност", оплакват се от браншовите организациите, цитирани от БГНЕС. 

Браншовите синдикални структури считат, че бездействието на министър Лукарски е допринесло за създалата се ситуация в „София- БТ” АД и съкращаването на над 400 души. 

Имайки предвид посочените факти, браншовите структури искат оставката на министър Лукарски за бездействието и неговата неангажираност при създалата се ситуация и фактическото спиране на „София-БТ” АД и освобождаване на персонала на дружеството, който със своята дейност допринасяше за формиране на републиканския бюджет с над 340 млн.лв.

По-късно представители на браншовите организации се срещнаха с Божидар Лукарски. 

По време на срещата Лукарски е обяснил, че е бил информиран за резултатите от проверката на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в "София-БТ". 

По думите на министъра обаче, че от негова компетентност, както и от компетентността на Агенцията, е само контрола върху изпълнението на приватизационния договор на „Булгартабак Холдинг“, по който до момента няма нарушение.  

Синдикалните структури поставиха пред министъра въпроса за изпратена до него кореспонденцията между „Булгартабак-Холдинг” АД и адвокат Даниел Пенков, относно писмо за намерение за изкупуване на продукцията на „Булгартабак-Холдинг” АД с искане за съдействие за разрешаване на търговско-икономически договорености между цигарения холдинг и дружество Ronahiya Shavi Company с представител адвокат Даниел Пенков.

Министър Лукарски информира, че такова писмо е получено в Министерство на икономиката, като е препратено по компетентност до ръководствата на АПСК, Агенция „Митници“ и на „Булгартабак холдинг“. Във връзка с това писмо министър Лукарски беше категоричен, че няма законово основание да осъществява каквато и да е намеса в търговските отношения между частни юридически субекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!