Църквата на Летящото спагетено чудовище се вдига на протест срещу СГС

OFFNews 28 декември 2016 в 08:18 26515 5

Вярващите от Църквата на Летящото Спагетено Чудовище ще връчат жалба срещу Софийски градски съд за отказа за регистрация на религията. Пастафарианците, както се наричат вярващите, също така ще протестират с гевгири на главата пред Съдебната палата.

Протестът ще се проведе този петък от 14:30 часа пред сградата на Темида в София. 

"Както вече вероятно сте разбрали, съдебна система потъпка принципа на верска толерантност като отказа регистрацията на църквата ни. Добрата новина е, че получихме знак от ЛСЧ - срокът за обжалване изтича на последният свети петък от годината!", пишат във Фейсбук събитието на протеста пастафарианците.

Вчера стана ясно, че Софийски градски съд е отказал регистрация на Църквата на Летящото Спагетено Чудовище (ЛСЧ).

Историята на пастафарианството и някои прояви на последователите му обаче са приети от съда като търсено противопоставяне на други религии и това в крайна сметка е довело до отказа от регистрация.

Характерно за последователите на ЛСЧ е, че трудно могат да останат незабелязани, ако спазват собствения си дрескод, който включва носенето на гевгир на главата. Не малко пастафарианци по света успяха дори да се снимат с гевгири за личните си документи.

Пастафарианците приемат, че вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище - с един размах на макаронените си израстъци той е създал времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие. Всъщност, това е абсурдната теория на основателя – физикът Боби Хендерсън, с която той се бори срещу креационизма в учебната програма в Канзас, САЩ. Хендерсън казва, че твърдението, че човечеството е създадено от Летящото спагетено чудовище е толкова абсурдно, колкото и обяснението за говореща змия и изтръгването на реброто на Адам в християнството.

Иначе, пастафарианците съвсем сериозно вярват в рационалните и научни обяснения за света, вкусната храна и добрите напитки. На особена почит в религията е бирата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13273

5

Владимир Йончев

28.12 2016 в 19:43

Уважаеми съфорумци,
Моля, погледнете тази статия. В нея има форумна информация, която може да ви заинтересува:
http://offnews.bg/news/Novini_2/Podarak-za-chlenovete-na-foruma-na-OFFNews_643155.html

15914

4

поп Дръвчо

28.12 2016 в 18:49

Прочее, да му се намира на някой гевгир да услужи за петък?

15914

3

поп Дръвчо

28.12 2016 в 18:48

Точка, това е нещо като разпадането на протоните - има сума логично звучащи теории по въпроса, само дето още никой не е видял дребната чудесийка да се разпада.