"Ромите са обучени да източват държавата"

OFFNews 02 април 2015 в 08:02 14193 21

"Ромите са обучени да източват държавата. Има цели организации, които се занимават с това всеки циганин да знае законите за помощите, които трябва да получи и да ги цитира, когато някой им каже, че няма право на помощи."

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият социален работник Ангелина Петрова, която е една от малкото осмелили се да отнемат социални помощи на ромски семейства.

Тези нейни действия обаче са ѝ коствали работата и здравето ѝ - когато отнела помощите на цигански семейства в пловдивската махала "Столипиново", тя е била уволнена, а ромите в квартала са я скубали и влачили.

Темата на разговора бе провокирана от репортаж на Миролюба Бенатова от циганската махала в Сливен. В материала на няколко пъти ромчета със средни пръсти пред устите викат и крещят "българите на кайма".

"Има пропуски и нефункционираща система. Не са виновни обаче нито ромите, нито социалният работник, който е притиснат в работата си", сподели Петрова.

В студиото бяха още евродепутатът от Патриотичния фронт Ангел Джамбазки и бившият кмет и настоящ депутат от ДПС Янко Янков.

"Безспорно ромите у нас се използват политически, в това число и от ДПС. Да, няма държавност – има цели територии в България, които са автономни цигански райони. Те знаят какво да говорят на социалните, пред камерите, знаят как да си искат правата, но въпреки това казват, че законите важат за българите и държавата плаща пари. Това е целенасочено подклаждане на расизъм в малцинството”, заяви Джамбазки.

"Тези хора нямат представа от това какво значи българин, български гражданин. При тях емоциите са доста по-интензивни. Там расте поколение, което не е образовано. Ние многократно бием тревога по тези въпроси. Езикът на омразата показва, че липсва държавност”, каза пък Янко Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!