Протест на хазартния бранш пред парламента

OFFNews 22 юли 2020 в 09:54 1894 0

Снимка БГНЕС

Десетки работещи в хазартния бранш се събраха тази сутрин на протест пред Народното събрание.

Повод за недоволството са предложенията на лидера на НФСБ/Обединени патриоти за промени в законодателството. Симеонов предлага лицензи за казина и игрални зали да се издават само на дружества с ограничена отговорност и на акционерни дружества с поименни акции. Според протестиращите това би изхвърлило по-малките фирми от пазара. Предлага се и увеличаване на таксите за лиценз, повишават се изискванията за изцяло внесен капитал - 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен. Неколкократно се вдигат и сумите за направени инвестиции, с които операторите трябва да се ангажират, за да получат лиценз.

Протестът започна малко след 8 ч. Протестиращите пред парламента носят плакати "На кого джиросвате хазартния бизнес?", "Хазартът не е Божков", "Да се излекуваме от вируса Симеонов" и др.

„Протестираме срещу промените в Закона за хазарта, които бяха прокарани под масата между първо и второ четене на закона в парламента. Едни лобистки промени, които ако бъдат приети, ще доведат до затваряне в близките една до две години на 75% процента от нашия бранш”, заяви Мирослав Младенов, представител на бранша. Според него новите изисквания и такси ще надхвърлят многократно печалбите. Той добави, че в момента в бранша са заети около 30 000 души, а 25 000 могат да загубят работните си места.

Протест на бранша ще има и утре сутрин пред парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови