Quantcast

Орешарски страхува с уволнение чиновниците, които ходят на протест (аудио)

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2013 в 16:09 11030 47

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

 

Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. Това обяви премиерът Пламен Орешарски днес на среща с подкрепящи правителството неправителствени организации, с които министър-председателят на всеки две седмици води протяжни и поне досега безплодни дискусии по всевъзможни въпроси на държавното управление, съобщи Дарик радио.

Орешарски допълни, че има служители, които „все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници „в събитията пред сградата на Министерския съвет". Имало и други, за които има „оперативни данни“, послужи си с полицейската риторика премиерът.

„По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури", добави премиерът. Днешната среща на организациите с Орешарски съвпадна с антиправителствения протест на студентите, които освиркваха управлението пред сградата на Министерския съвет.

„Стремим се да подбираме най-добри кадри, за да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи", заключи премиерът.

Правото на гражданите - независимо от позицията, която заемат, да изразяват мнение чрез протест, е гарантиран от Конституцията на република България. Националното законодателство прави изключение единствено за полицаите и армията, които по законите за съответните служби нямат право да протестират. Извън тези два сектора участието в протест не може да бъде аргумент за отстраняване на никого от държавна длъжност. Това означава, че ако пристъпи към изпълнение на заплахата, премиерът и подчинените му министри ще трябва да измислят други аргументи, с които да отстраняват инакомислещите.

Същевременно държавните постове се използват като "примамка" от управляващата партия БСП за привличане на кандидати на утрешния й контрапротест в подкрепа на правителството, което съвместно с ДПС свиква в София. В писмо шефът на БСП София Калоян Паргов нареди на районните председатели на партията в столицата да докарат на шествието и кандидатите, подали молби за държавни постове.

Записът ни беше предоставен от Дарик радио: 

 

ПП Ако се чудите откога глаголът "страхувам" се използва в този смисъл - вижте тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2013 в 18:35

Конституцията:

Чл. 116. (1) Държавните служители са изпълнители на волята и интересите на нацията. При изпълнение на своята служба те са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални.

16.11 2013 в 10:58

Тъпошарски,ще ми вземеш ли пенсията? Насила ме изкарваш на протест тъпчо!

16.11 2013 в 10:24

И защо трябва да чакат да бъдат уволнени?Служители с доблест,чест и несъгласни с политиката на управляващите,трябва да си напуснат сами.Или какво,ще се правят на къртици ли?

15.11 2013 в 23:55

Пацо Оставката...........От Фролош.........Или От Бобов дол..........Или от Дупница........Ами,да си го разделят и да си го прибират!

15.11 2013 в 23:37

Конституцията е върховния закон и другите закони не могат да й противоречат. Освен това има пряко действие, ако знаеш какво означава това.

15.11 2013 в 23:21

Въпрос с понижена трудност: Кое е по-висше закона или конституцията? И действителен ли е закон, който противоречи на конституцията?

15.11 2013 в 21:57

Само това изявление е достатъчно основание да бъде отстранен Орешарски от премиерския пост, тъй като е грубо погазване на Европейското и българското законодателство !

15.11 2013 в 20:29

ЗАКОН за държавния служител

Чл. 89. (1) Държавният служител, който е нарушил виновно своите служебни задължения, се наказва с предвидените в този закон наказания.

5. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) неспазване на правилата на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.


КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
Чл. 2. (1) Дейността на служителите се осъществява при спазване принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, политическа неутралност, отговорност и отчетност.
(2) Служителят изпълнява служебните си задължения при строго спазване на законодателството в Република България, като съдейства за провеждането на държавна политика, основаваща се на принципите на правовата държава.
(3) Служителят в зависимост от функциите, които изпълнява, осъществява действия, предлага и взема решения, водещи до елиминиране на произвола и укрепване на доверието в държавните институции.
(4) Служителят извършва дейността си компетентно, обективно и добросъвестно, като се стреми непрекъснато да подобрява работата си в интерес на гражданите.
(5) Служителят следва поведение, което не накърнява престижа на държавната служба, не само при изпълнение на служебните си задължения, но и в своя обществен и личен живот.