Обявиха протест срещу застрояването на Камчийски пясъци

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2021 в 16:09 1017 0

Снимка Александър Иванов

Протест в защита на Камчийски пясъци се организира на 10 февруари, съобщиха от инициативата "Зелени закони". 

Демонстрацията ще се проведе в 8:30 часа преди редовното заседание на Министерски съвет. 

Протестът се организира от коалицията "За да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони". 

"По незаконен начин Министерството на околната среда и водите премахна изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България. След като разкрихме, че това се е случило със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане, министър Емил Димитров обеща проверка и отмяна на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно целта е обществото да забрави", пишат от инициативата.

Те настояват заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия" да бъде коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново.

"Тази забрана е временно решение, затова настояваме и за постоянно. А такова е единствено връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. За почти 11 години управление Бойко Борисов не направи нищо по въпроса. Специално за Камчийски пясъци заменките трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост. Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна", добавят организаторите на протеста.

Те са категорични, че България трябва да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки.

От инициативата посочват, че от 132 имота, при Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е едва 82 хил. лева - по-малко от цената на апартамент. Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините, добавят от инициативата. 

Исканията на протестиращите са:

- Забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Промяна на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона "Камчия", с включване на отпадналите конкретни забрани за строителство;

- Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост;

- Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд;

- Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

- В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие;

- Да бъдат запазени незастроените места по българското Черноморие чрез въвеждане на зони със специална устройствена защита и забрана на строителство в тях.

Организаторите на протеста добавиха, че ще се спазват всички противоепидемични мерки, валидни към датата на провеждането му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови