Маршът на студентите обиколи световните агенции

OFFNews 11 ноември 2013 в 08:32 18837 33

Протестът на студентите на 10 ноември в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на студентите на 10 ноември в София. Снимка: Сергей Антонов

 

Големият протест на студентите на 10 ноември обиколи световните агенции.

"Хиляди студенти протестираха в центъра на София в неделя, защото 24 години след края на комунистическото управление България все още не е нито стабилна, нито просперираща, нито добре управлявана", започва репортажа си агенция Reuters.

В статията, озаглавена "Българските студенти протестират с искане за оставката на правителството", се разказва как правителството на БСП и ДПС е взело властта само преди няколко месеца, но вече се намира под натиска на всекидневни демонстрации срещу корупционните връзки между бизнеса и властта. Предишният кабинет, напомня Reuters, падна под натиска на протести.

Неделният "Марш на справедливостта" бе най-новата от поредица форми на студентския протест, включващ и окупация на университети. Преподавателите също се включиха в него, като осъдиха лъжите и олигархичния модел на управление в изявление, пише още агенцията.

Студентите обвиняват не само сегашното, но всички правителства от падането на комунистическия диктатор Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. досега в провал на политическите реформи и полагането на основи за стабилен икономически растеж - на един от плакатите пишеше: "Времето ви свърши! 24 години фалшив преход са достатъчни" , отбелязва агенцията.

"Членството на България в ЕС донесе просперитет за мнозина, но и насърчи младите хора да емигрират, оставяйки в страната си по-възрастното и по-бедно население. Средната заплата в най-бедната страна на ЕС е само 400 евро, а средната пенсия - 130 евро. От падането на комунизма раждаемостта намалява, смъртността расте и населението е намаляло от 8,98 млн. през 1988 г. до 7,32 млн. през 2011 г." Така Reuters описва България днес.

AFP също пише за вчерашните протести. "Хиляди българи протестираха в столицата София в неделя, настоявайки за оставката на социалистическото правителство и за прекратяване на корупцията в политиката".

Според агенцията демонстрантите вчера са били около 4000.

Те призоваха за край на управлението на олигархията, пише AFP и цитира някои от надписите на плакатите: "Ние оставаме, вие емигрирате", "24 години фалшива демокрация са достатъчни".

"Протестът бе организиран от студенти и преподаватели от дузина университети, които протестират от две седмици с надеждата да разпалят отново силните антиправителствени настроения в страната, демонстрирани по-рано тази година", пише AFP.

Протестът бе отразен и от Associated Press.

"Няколко хиляди души протестират в българската столица, настоявайки за оставката на правителството и за предсрочни избори. Неделният митинг бе организиран от студентите, които окупират университети от няколко седмици. Техните действия са част от 5-месечното движение срещу правителство, обвинявано във връзки със съмнителни бизнесмени", пише AP.

Протестиращите блокираха основни кръстовища в София. Мнозина носеха лика на българския премиер Пламен Орешарски, изобразен като зомби. Някои демонстранти изгориха плакатите си с лика на Орешарски.

Полицейски кордони пазеха основни правителствени сгради, но не всички сблъсъци и случаи на ранени хора бяха незабавно докладвани, отбелязва AP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!