Би Би Си: България протестира, студентите заключиха СУ

OFFNews 11 ноември 2013 в 21:37 6725 12

Концерт в подкрепа на Ранобудните студенти  Снимка: Сергей Антонов
Концерт в подкрепа на Ранобудните студенти Снимка: Сергей Антонов

 

Окупираният Софийски университет влезе в новините на световната служба на Би Би Си. 

В българската столица София студенти заключиха с вериги вратите на най-големия университет на страната, докато антиправителствените протести продължават, пише британската медия.

В обширен материал Би Би Си съобщава, че студентите обявиха "обща и ефективна окупация" до оставката на правителството, след като от три седмици държат окупирана зала 272 в СУ.

Хиляди се включиха в шествието на студентите в центъра на София в неделя. Бунтовете срещу бедността и корупцията в най-бедната страна на ЕС продължават, независимо от факта, че последните парламентарни избори в България бяха през май. Поддържаното от социалистите технократско правителство, водено от премиера Пламен Орешарски, губи подкрепа на фона на твърденията за корупционни връзки с бизнес групи. Предишното правителство на Бойко Борисов също се сблъска с подобни протести, съобщава Би Би Си.

Британската медия цитира и позиция на протестиращите студенти: „Ние протестираме срещу бедността и безработицата. Протестираме преди да сме се превърнали в просяци с висше образование“, както и следните надписи от плакатите на неделното шествие: "Вашето време изтече! 24 години години фалшив преход стигат", "Долу мафията!", "Ние оставаме, вие емигрирайте".

Президентът Плевнелиев, който е от партията на Борисов ГЕРБ, подкрепя гражданите им в тяхната "морална революция", пише Би Би Си.

Медията цитира и изказването на президента пред френското седмично списание Le Nouvel Observateur: "Мафията няма определен цвят. Едно е сигурно – това, което наричаме мафия, е болест на демокрацията и тя трябва да бъде излекувана".

Големият протест на студентите на 10 ноември обиколи през последните 24 часа световните агенции.

“Хиляди студенти протестираха в центъра на София в неделя, защото 24 години след края на комунистическото управление България все още не е нито стабилна, нито просперираща, нито добре управлявана”, пише в репортажа на агенция Reuters.

Протестът бе отразен и от Associated Press. “Няколко хиляди души протестират в българската столица, настоявайки за оставката на правителството и за предсрочни избори. Неделният митинг бе организиран от студентите, които окупират университети от няколко седмици. Техните действия са част от 5-месечното движение срещу правителство, обвинявано във връзки със съмнителни бизнесмени”, пише AP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!