Личните лекари на протест, искат двойно по-висока такса за преглед

Служители на РЗИ протестираха пред здравното министерство за по-високи заплати (видео)

Мартин Георгиев Последна промяна на 23 април 2018 в 14:29 2488 2

Снимка Мартин Георгиев

Служители на Районните здравни инспекции от Варна, Добрич, Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Плевен, Благоевград, Шумен и Видин излязоха днес на протест пред Министерството на здравеопазването.

Те настояват за увеличение на работните заплати с не по-малко от 20% от 1 май. Протестиращите посочиха, че са им обещали с 18% по-високи възнаграждения от 1 март, но са получили между 5 и 10%.

Служителите на РЗИ искат също така ежегодно нарастване на заплатите въз основа на годишната оценка на всеки служител.

Протестиращите обявиха, че очакват среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев до 1 юни, на която да обсъдят наболелите проблеми в РЗИ.

"Г-н министър Ананиев, настояваме да се запознаете внимателно с нашите искания и да предприемете незабавни действия. Няма да се откажем. Този протест няма да е последният", заяви Божидар Костадинов, старши експерт в РЗИ - Пазарджик.

Протестът беше планиран за 12:30 часа, но малко след началото му се разбра, че насроченият час е променен на 13:30. Заради това, протестиращите се оплакаха, че ги грози глоба от 3000 лв.

По същото време се проведе и протест на личните лекари пред НДК, където заседава Съветът на министрите на здравеопазването в ЕС.

Джипитата настояват за намаляване на административните им дейности, които не им позволяват да изпълняват основните си задължения като лекари.

Те искат още всички лица, които са освободени от потребителска такса, да я заплащат, а парите да им се възстановяват от дъжавата. Личните лекари се обявиха за двойно увеличение на таксата - от 2.90 лв. на 5.10 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

2

Стефан

24.04 2018 в 01:11

За парите не знам - явно отдавна не гладуват. "Роден съм в бедно лекарско семейство" е лаф, който вече никой не разбира.
А виж за административните глупости, и писането - подкрепям ги. Това наистина е абсурд, сам съм го виждал. Надали 5% от времето в кабинета докторът изобщо ме забелязва. Трополи в компютъра. По мой адрес, и в мой интерес, уж. Но не му остава време за мене, от защитата на мойте интереси пред чиновниците.

7671

1

Hissarion

23.04 2018 в 16:49

Значи хем по-малко работа, хем повече пари?