Контрапротестиращи прескачат оградата на СУ (обновена)

Лилия Христова Последна промяна на 27 януари 2014 в 13:01 9541 11

Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Снимка: Сергей Антонов

Около 150 души се струпаха пред двата странични входа на Софийския университет откъм ул. "Св. Кл. Охридски", за да защитят или да изразят недоволството си от новата окупация. Заради тясното пространство подкрепящите и отричащите протестните действия се смесват и не са разделени на отделни групи.

12:50 ч

4-5 души прескочиха високата ограда и влязоха в двора.

Окупиращите студенти допускат на територията на Ректората само учащи, представящи студентски книжки.

13 ч

Заради очакваното напрежение на място дойдоха още униформени, които се опитаха да разделят на отделни групи хората "за" и "против" окупацията и да разчистят платното за движение.

 

13:20 ч

Броят на поддържащите окупацията надвишава видимо този на контрапротестиращите. Двете групи постоянно влизат в словесни пререкания. 

Униформените, наредени в две редици, разделиха демонстрантите на две групи. От едната страна на кордона се чуват скандирания "Окупацията вън!", а от другата им отвръщат с "Червени боклуци".

13:33 ч

Двама активисти от "Призив", които са срещу окупацията, прескочиха оградата. Хората отвътре се опитаха да ги спрат, но не успяха.

Полицията не се намеси.

13:35 ч 

Сред протестиращите се появи лидерът на ДСБ Радан Кънев, за да засвидетелства подкрепа на окупацията. Той призова полицията да не се намесва и да не влиза в Университета, а конфликтът да се разреши с диалог, без насилиe.

Вече около 20-ина души успяха да прескочат металната ограда на СУ.

 

Видео: videonews.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2014 в 14:53

След като в коментарите са обърнали внимание, че името на Радан Кънев е под снимката на друг лидер, нека допълня, че може да прочетете изявлението му в жабешкия нюз. Надявам се, да поправите грешката. Не е професионално най-малкото... Дано не е нарочно.

27.01 2014 в 14:44

От Пилето:
„Сега гледат през оградата, а след десетина години активистка кариера ще ни гледат през прозореца на парламентария мерцедес, а ние пак ще се чудим, какво станА.“

Безпощадно точен коментар!!! +++
За съжаление в този форум има доста първосигнални същества с празни кратуни, които цял живот не могат да си отговорят на въпроса „какво станА“, но за сметка на това ще побързат да ти нацъкат минусите, защото си „комуне", „червен боклук" и прочие кухи и малоумни фрази.
От мен - РЕСПЕКТ!

27.01 2014 в 14:34

Мда, зададох конкретен въпрос: "как завземането на учебно заведение и блокирането на обществено място като улица, пречи на когото и да е в Мин. съвет да си прави, каквото има да си прави?"
И както очаквах, получих отговори за "биенето на камбаната", "Важен бил принципът" и прочее глупости и общи приказки.
Ако България е държава, в която нещата се случват по нормания начин, тези хора в Университета щяха да бъдат в ареста преди новината да е стигнала до медиите, а докато излязат сутрешните вестници щяха и да са изключени, откъдето учат. И не, не защото искам да се върне Сталин. А защото искам да живея в държава, в която когато престъпваш закона, си престъпник и веднага биваш третиран по бързата процедура като такъв.
Ако държавата ни беше такава и политиците, и обикновените гамени от провинцията - като тези окупатори - щяха да имат страх от закона, а за всички нас щеше да е добре. Но държавата ни не се занимава нито с малките, нито с големите престъпници и затова сме зле. С което искам да кажа, че тези в Университета не са с нищо по-различни от онези в парламента.

Нахални, нагли, прости, самодоволни и без респект към закон и ред.

Сега гледат през оградата, а след десетина години активистка кариера ще ни гледат през прозореца на парламентария мерцедес, а ние пак ще се чудим, какво станА.

27.01 2014 в 14:20

до див каратист:
ма после като показват младежкото бсп в интензивното да не кажеш нещо друго?

27.01 2014 в 14:13

Радан Кънев няма да подкрепи поредното своеволие, не и този път. Моля изчакайте негово изявление преди да скачате.

27.01 2014 в 14:01

Именно сега трябва да се зачете призива за ненамеса на полицията и да оставят студентите да се саморазпряват с тези глисти вътре, като им спукат задниците (и) от бой! :)

27.01 2014 в 14:00

Ако полицията не може да се справи, да пусне официално обява, че разчита на контрапротестиращи да освободят сградата - държавна собственост. Ще си зарежа работата и отивам да контрапротестирам. Това е абсолютно ненормална работа - плащаш данъци, а полицията си играе на преговори с 10 пияндурници и хора без работа и без образование, докато стотици чакат отпред на студа да си вземат изпитите. Къде е Росен Плевнелиев да каже дали е за законността или за протестите - сигурно в Китай или на поредната изключително важна среща на КРИБ - официалната формация на "добрите олигарси"? Циркаджийските номера на малоумните милиционери вече не стават и за турски сериал, ножа е опрял до кокала....

27.01 2014 в 13:54

Да идват санитарите и да закарат цялата тая пасмина директно на 4-ти километър.