Бизнесът на протест в 28 града заради цената на тока

OFFNews 27 юли 2015 в 13:27 3331 0

Над 1000 фирми в 28 града в страната излизат на протест в сряда срещу увеличението на цената на тока.

Протестът на работодателите ще бъде подкрепен и от синдикатите.

Бизнесът настоява да бъде отложено въвеждането на такса „задължение към обществото“ до Нова година и да не влиза в сила на 1 август, както е предвидено. Според тях дотогава институциите ще имат повече време, за да помислят как да бъдат предприети повече мерки за икономии в енергетиката, които да намалят дефицита в НЕК.

Според работодателите електроенергията за бизнеса може да скочи с 15-20%, което ще доведе до свиване на експорта, загуба на конкурентоспособност, съкращения.

Най-големият протест ще бъде в София, като се очаква в него да се включат между 5000 и 6000 души.

Той ще започне в 11 часа пред Министерския съвет.

Кризата в енергетиката зрееше с години и в момента е неуправляема, заяви Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ по време на срещата на работодателските и синдикалните организации.

По думите на Евгений Иванов от КРИБ пък действията на някои депутати са „обърнали колата“ и затова усилията за подобряване на ситуацията в българската енергетика са се оказали напразни.

Абсолютно сме против проблемите в енергетиката да се решават за сметка на индустриалното производство, категоричен е Добромир Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews