Хиляди на протест срещу Радев в центъра на София (видео и снимки)

OFFNews 02 юни 2023 в 19:30 13360 1

Протестът тази вечер

Снимка Ласко Георгиев / OFFNews

Протестът тази вечер

Хиляди демонстранти изпълниха площада пред президентството на протест под надслов "Шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО".

Протестът е организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Демонстрантите издигнаха лозунги "Радев, свободен си да залезеш на Изток", "Радев - национален предател", "Мунчо, чий е Крим?".

Снимка: БГНЕС

"По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран". Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право. С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства." - заявиха от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Снимка: БГНЕС

Пред протестиращите депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков призова „да запазим България като европейска и натовска държава“.

Казваме „Тук не е Москва“, обаче има едни хора, които искат тук да е Москва, а се възползват от всички благини на свободния свят. Трябва да проявим мъдрост, търпение и да отстоим нашите ценности, заяви Божанков.

Към 20:10 ч. шествието се отправи към НС, а към 20:45 ч. стигна до Орлов мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

1

AlexT

03.06 2023 в 12:14

Една пишеща госпожаме ме подсети отново , за НЕЩО ,което съм писал преди време ::)
ДОБРЕ е всички видни и не толкова видни ПРОпутинци, руски агенти, ниновци, КОПЕЙКИНЦИ, радевци и сие ,
Да БЪДАТ ЛИШЕНИ - ТЕ , ДЕЦАТА и ВНУЦИТЕ им / и съпругите им / :) , от това - да УЧАТ , РАБОТЯТ , посещават с екскурзии СТРАНИТЕ от ЕС , САЩ , КАНАДА , Австралия и т.н. - страните ПОДКРЕПЯЩИ УКРАЙНА във войната и наложена от Путин...!!!
Очакваме такива ОБЕЩАНИЯ , КЛЕТВИ ,от всички копейкинци, ниновци, радевци и сие в ТОЗИ СМИСЪЛ и да БЪДАТ ПУБЛИЧНИ , другариии...!