Граждани излизат в защита на Странджа днес в София

Милен Енчев Последна промяна на 22 януари 2014 в 14:37 5989 7

Нов протест в защита на природен парк „Странджа“ от застрояване започва днес в София в 18 часа на Попа (паметникът на Патриарх Евтимий).

Поводът е решението на Върховния административен съд да остави в сила скандалния Общ устройствен план на община Царево, който предвижда ново строителство по южното Черноморие на територията на парка, напук на статута му на защитена територия. Днес, седмица по-късно Изпълнителната агенция по горите уволни и дългогодишния директор на парка инж. Стефан Златаров, който е изявен противник на устройствения план.

„Върховният” административен съд се подигра на всички – той реши ОКОНЧАТЕЛНО, че Общият устройствен план на Царево е нищожен, но никой няма право да обжалва пред съда неговата нищожност, и затова е в сила. Решението на съда значи почти 100% застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал, на големи части от Природен парк Странджа“, писаха във Фейсбук – групата за днешния флаш-моб организаторите на събитието.

До момента над 1000 души са заявили участие в демонстрацията.

„През 2007 година спряхме погрома, като затваряхме кръстовища в центъра на София. Можем да го спрем и сега, ако сме твърди и единни – навън, на улицата. Нека осветим с челници, фенери и свещи тъмното минало на хората, които одобриха този план – кои са те и къде са сега! Да огласим с имената им улиците на София!“, казват още организаторите на протеста, сред които са неправителствените екоорганизации от групата „За да остане природа в България“

Протестиращите настояват за няколко спешни мерки, които да предотвратят застрояването на парка:

1. Парламентът спешно да приеме закон с който всички устройствени планове да са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост.

2. Министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево.

3. Върховна административна прокуратура да заведе дело за нищожност на ОУП Царево заради липсата на екологична оценка.

Създателите на фейсбук групата имат и четвърто искане: „ОСТАВКА на сегашното правителство!“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2014 в 10:35

Отново се посяга на БЪЛГАРИТЕ.

22.01 2014 в 16:32

Кмета на Царево строи комплекс зад горичката на Арапя три пъти съм го виждал на строежа БЕСИЛО. И умника конспиратор да обясни по каква схема се изпълняват интересите на хората които казва, че не става ясно. За мене се защитават интересите на българския народ и на децата даже и на такива глупави идиоти дето как не те е срам да пишеш такива глупости малоумник тъп. Проблема е че болшинството от хората в България са такива дето казал някоси по телевизията някаква глупост и всички вече разбират и чак вече отварят очите на околните абе не те знам какъв си я ходи ближи газъ на началника си и яж лайната на колегите си и не се занимавай с такива глупости да се излагаш
!!!СТРАНДЖА НЕ Е МАНДЖА!!! !!! ОСТАВКА !!! !!!КОМУНИСТИТЕ НА САПУН!!!

22.01 2014 в 16:25

Правителството ще се смени, но кой ще смени загубената природа :( Хората са толкова посредствени, защо тук един парк не можем да защитим?

22.01 2014 в 16:17

А не ви ли минава през ума, че заради дежурното си искане(четвъртото) обричате на сигурен неуспех и предишните три? Което за пореден път доказва, че има нещо нечистоплътно в тия протести. И отново ще настроите маса народ срещу себе си, макар че каузата "Странджа" наистина си струва протеста - има смисъл, ясна цел и шанс за успех. За разлика от "оставката".

22.01 2014 в 16:17

Ох, стига с тези смещни надъхвания "Над 1000 души са заявили участие". Това значи, че ще отидат максимум 100! Иначе по същество това е позорно решение на съда, което оставя едно от последните незастроени кътчета в лапите на алчните инвеститори, които превърнаха черноморието в отвратително бетонно гето.

22.01 2014 в 15:30

Имам някакво странно чувство, че в действителност този протест изпълнява политически поръчки. Брани интересите на Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев, а на т.нар. еколози не им пука за Странджа и Царево, които използват само като повод за да викат срещу правителството.

22.01 2014 в 15:20

Да запазим земята си! Оставка!
 
X