Би Би Си разказва как се броят протестиращи

Владимир Йончев 16 юли 2013 в 17:18 7611 9

1 юли в Хонконг
1 юли в Хонконг

 

Би Би Си публикува материал на тема "Как се броят протестиращите", провокиран от огромните разминавания в данните за броя на хората в мащабните протести в Египет, Бразилия и др. Медията помоли университетски преподаватели математици да предложат методи за преброяване на тълпите.

Един прост начин да се прецени броят на големи групи хора е да бъде направена снимка със сателит на събитието и да се разграфи на кутийки. По този начин, вземайки от броя на хората в една от клетките, той може да бъде умножен по този на кутийките и да се получи приблизителната бройка на групата хора.

Често обаче границата на тълпата не е ясна, тя не е равномерно разпръсната и няма как да бъде се отличи точна мярка на плътността и. "Така оценката може да бъде по-скоро относителна", посочва проф. Пол Ип от Хонконгския университет.

Преброяването на движеща се тълпа обаче може да се окаже по-голямо предизвикателство. Начин за изчисление на броя на хората е, когато те се движат покрай определена точка от маршрута си. За жалост обаче не могат да бъдат изчислени тези, които се присъединяват към шествието на по-късен етап.

В последните 10 години проф. Ип изчислява броя на хората на ежегодните протести в Хонгконг на 1 юли по случай предаването на суверенитета от Великобритания на Китай. Той отбелязва, че за последните години разликата в изчислението на хората на шествия от страна на организаторите и полицията се разминава. Тази година органите на реда твърдят, че на 1 юли на улицата са излезли 66 000 души, а според организаторите броят им е бил 420 000. По изчисления на математика те са били по-скоро около 100 000. Организаторите са склонни да преувеличават броя на хората в опита им да се демонстрира една по-голяма политическа сила. По мнение на професора обаче това може да навреди на тяхната кауза.

Според Хана Фрай, математика от лондонски университет, преброяването на тълпа е като преброяване на зрънцата в купчина сол. Има много начини да опиташ, но нито един не дава идеален резултат.

В последните години преброяването на демонстрантите се е превърнало много повече в оръжие за пиар и отбелязване на точка в полза на нечия кауза отколкото в обектива статистика, допълва професорът от Хонконг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!