Би Би Си: България протестира, сблъсъци пред парламента

Вероника Шербанова 12 ноември 2013 в 15:52 5557 7

Студентите окупират парламента, Снимка: OFFNews
Студентите окупират парламента, Снимка: OFFNews

 

Сблъсъци избухнаха между полиция и протестиращи, когато органите на реда опитаха да изблъскат демонстрантите, които искаха да блокират парламента в българската столица София, съобщи Би Би Си.

Студенти и други демонстранти окупираха парламента като част от протестите за свалянето на правителството, подкрепено от социалистическата партия.

Студентите са окупирали от три седмици Софийския университет.

Размириците, предизвикани от бедността и корупцията, в най-бедната страна от ЕС, продължават въпреки предсрочните избори през май.

Подкрепяното от социалистите правителство беше формирано от нов министър-председател – Пламен Орешарски, но загуби подкрепа заради обвинения в корупционни връзки с бизнес групи, определени от някои протестиращи като „Червена мафия“.

На подобно обществено недоволство се радваха и предшествениците им от дясноцентристкото правителство начело с Бойко Борисов.

В понеделник студентите заключиха вратите на университета и обявиха пълна окупация, но според разпространената информация е възможно тя да бъде отменена в сряда.

Във вторник те излязоха заедно с други българи пред парламента, който успяха да окупират за кратко през юли.

Няколко демонстранти бяха арестувани, когато полицията опита да изблъска протестиращи, които бяха легнали на земята пред патрулките, за да ги спрат.

Няколко души от протестиращите са били бити и влачени от полицаи, а снимките показват, че най-малко един човек има кръв по лицето си.

„Ние протестираме срещу бедността и безработицата“, става ясно от декларация на студентите, разпространена през тази седмица. „Протестираме, преди да сме се превърнали в просяци с висше образование“.

В неделя университетски преподаватели и учители публикуваха изявление, осъждащо лъжите на политическата и социалната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!