Зарков: Атентатът срещу Гешев няма нищо общо с нуждата от разследване на главния прокурор

Ружа Райчева 04 май 2023 в 10:35 1467 0

Крум Зарков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Крум Зарков в пленарната зала

Служебният министър на правосъдидето Крум Зарков осъди атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, но подчерта, че случилото се не бива да пречи на въвеждането на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и няма нищо общо с реформата. 

По време на изслушване в Народното събрание Зарков бе попитан от Борислав Гуцанов (БСП) как се движи разследването на взрива пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев от 1 май. 

Министърът каза, че от правна гледна точка въпросът с атентата е пределно ясен - той е обект на разследване. 

"От гледна точка на законодателството това деяние, което аз осъждам, няма абсолютно нищо общо със задължението на Народното събрание да реши един въпрос, който виси и дърпа надолу от 2001 г. насам - въпросът за ефективен механизъм за разследване на главния прокурор", заяви Крум Зарков. 

Той посочи, че Министерски съвет е предложил обстойно обсъден законопроект за въвеждането на такъв механизъм, който е в синхрон с европейското законодателство.

"Разчитам на това Народно събрание, както и на парламентарната група на БСП, да го приеме", добави министърът на правосъдието. 

По време на изслушването Крум Зарков съобщи, че общо 17 души са с отнето гражданство, предоставено чрез инвестиции (златни паспорти), и че всички преписки са приключени. Висящите преписки за българско гражданство са 50 000, уточни той на въпрос от "Възраждане". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки