Зъб за зъб: ДБ ще оттеглят своя проект за Изборния кодекс, ако БСП направят същото

Ружа Райчева 17 ноември 2022 в 12:40 2447 1

Христо Иванов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов в пленарната зала

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" призоваха БСП да оттеглят законопроекта си за връщането на гласуването с хартиени бюлетини. На свой ред от ДБ ще оттеглят своя законопроект за промени в Изборния кодекс, ако това се случи.

Това обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов от трибуната на парламента. Той прочете обща декларация от името на групите на "Продължаваме промяната и "Демократична България". 

"Нека всички да разберат какво се случва. "Коалицията на реванша" - ГЕРБ, ДПС и БСП - се сглоби и имаше своето бойно кръщене в 18-часовото заседание на правна комисия вчера. БСП не просто върна хартиеното гласуване. Видяхме една много сериозна ревизия на целия изборен процес, без никакво обсъждане, при много сериозни нарушения на процедурата. Видяхме демонстрация на сила от едно ново мнозинство, което е готово или да управлява, или да проведе избори така, че да ги спечели и да взема властта. Ние няма да позволим това да стане тихо.

Христо Иванов обобщи, че в началото на 48-ото Народно събрание е изглеждало сякаш има сериозно намерение за намиране на диалог и осъзнаване за нивата на разделение и политическия блокаж. Според него всяка парламентарна група е положила усилия да възстанови диалогичността в този парламент.

"Успяхме да прокараме важни политически решения, започна да хваща някакъв корен усещането, че може да се говори и че има смисъл да се говори. За огромно съжаление, процесът на разглеждане на измененията в Изборния кодекс (ИК) е напът да счупи този процес от гледна точка на ПП и ДБ. Вчера в нарушение на правилника не просто беше върната възможността да се използват хартиените бюлетини, а беше направен една доста амбициозна реформа на Изборния процес. Това се случи без диалог", заяви лидерът на групата на ДБ. 

Христо Иванов е на мнение, че парламентът се намира на кръстопът относно това дали ще може да се устнанови атмосфера на диалог, или просто ще бъде съставено мнозинство, което ще прокарва каквото си реши.

"Призивите за диалог са призиви да станем смокиново листо и да участваме в това, което сте решили. Трябва да има сериозен разговор и обсъждане без да се фетишизира нито хартията, нито машините", каза той. 

ДБ и ПП заявиха готовността си да участват публично в разговор за промените в ИК. Христо Иванов подчерта, че за да имат смисъл едни такива разговори, ПП и ДБ призовават лидера на БСП Корнелия Нинова да оттегли законопроекта на БСП за връщането на хартиените бюлетини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1930

1

Муню

17.11 2022 в 12:55

От статуквото е очаквано да върнат бюлетините. Те ако може и дръжавата ще върнат с 20 години назад.
Президента с юмрука обаче, излъге всички протестиращи!
Месец и половина сле изборите, не е даден мандат на 1вата партия спечелила изборите. Случайно или по-скоро сговор е без значение. Безхаберието му обаче, е от значение. И съм сигурен, че мнозинстовото от гражданите ги е срам от него.