За ПП-ДБ е напълно неприемливо Радев да ни представлява пред НАТО

Те искат още едно извънредно заседание на НС заради скандала със Сребреница и заплатите на лекарите и медицинските сестри

Ружа Райчева 30 май 2024 в 20:11 3116 1

Атанас Атанасов и Николай Денков

Снимка Стопкадър ПП/Фейсбук

Атанас Атанасов и Николай Денков

"Продължаваме промяната - Демократична България" са събрали подписи за искане за ново извънредно заседание на Народното събрание другата седмица.

Това съобщиха бившият премиер Николай Денков и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов на брифинг в София днес.

Денков поясни, че единият повод да искат извънредно заседание е скандалът с позицията на служебния премиер Димитър Главчев относно клането в Сребреница. В близките дни бе разпространена грама на премиера Димитър Главчев до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева, която според написаното разкрива безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България в последния момент преди вота на резолюцията на ООН за Сребреница.

Днес служебното правителство отрече и заяви, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница. Денков коментира, че бил изненадан днес да види "някакви лъжи" по темата от страна на правителството. "Това не е последният такъв документ. Може лесно да се проследи", каза той по повод скандалната грама.

"Втората тема е свързана със заплатите на лекарите и медицинските сестри. Бяха предвидени средства, така че да има минимални заплати - за медицинските сестри поне 1500 лв. и за лекари стартова заплата от поне 2000 лв. Тази борба водим от 2 години и отново виждаме опит това да бъде отложено с още една година", каза Николай Денков.

На свой ред Атанас Атанасов призова Димитър Главчев да обясни пред парламента "скандалните си действия". На въпрос дали биха поискали импийчмънт на президента Румен Радев Денков каза, че това ще отклони ПП-ДБ от основните им задачи:

"Радев прави много грешки. Напълно неприемливо е той да представлява България на срещата на НАТО. Това трябва да бъде представител на правителството."

Засега не е ясно кой ще представлява страната на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли - Румен Радев или Димитър Главчев. Миналата година България бе представлявана от Николай Денков в качеството си на премиер.

ПП-ДБ настоява на следния дневен ред на извънредно заседание на 5 юни от 10:00 часа:

1. Проект на Решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване" и за прилагане на санкции за незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

2. Изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх